Ekmeğin Sesi

Dünya ekmek pazarı

Ekmek Çeşitleri

Dünya pazarına genel bakış

Türkiye kişi başına ekmek tüketiminde dünyada ilk sırada yer alırken dünya genelinde tüketilen ürün çeşidine göre ekmek hala tüm dünya pazarlarında ezici üstünlüğünü koruyor. Ekmek pazarının 2020 yılında 215 milyar doları aşması bekleniyor. 

Her ne kadar son yıllarda Avrupa’da, yemek ve yaşama alışkanlıklarının değişmesinden dolayı ekmek tüketiminde azalma olsa da; yapılan bilimsel araştırmalarla, ekmeğin sağlıklı yeni yaşam biçimleri için vazgeçilmez parça olması devam edecek gibi görünüyor.

Dünya genelinde ekmek ve fırıncılık ürünleri pazarının yapısı ülkeden ülkeye ciddi değişim gösteriyor. Çeşitli işlerin kaynağı olan ekmek üretimi, toplumların her yerinde görülebilecek bir değer yaratma zincirinin altını çiziyor. Kültürel açıdan bakıldığında ekmek, Avrupa’da güçlü bir ekonomik sektörü temsil ediyor.

Avrupa fırıncılık sektörü, 190 binin üzerinde KOBİ’den ve 2 bin 200 büyük şirketten oluşuyor. Avrupa Birliğinde 2 milyondan fazla kişi bu sektörde istihdam ediliyor.

AB’yi oluşturan 27 ülkede ekmek pazarı 32 milyon ton civarında. Ekmek tüketimi alışkanlıkları AB içinde oldukça farklı. Ancak çoğu ülkede yılda kişi başı ortalama 50 kilogram ekmek tüketiliyor. En yüksek tüketim seviyeleri Bulgaristan’da (yaklaşık 95 kilogram) kaydediliyor, en düşük tüketim ise İngiltere’de (yaklaşık 32 kilogram).

Pazar yapısı Avrupa çapında değişiklik gösteriyor. Mesela İngiltere’de sanayi sektörü, üretimin yüzde 80’ini temsil ederken; Almanya’da yüzde 40, Fransa’da yüzde 35 ve İspanya’da bu oran yüzde 19.

The Gira European Bakery Company Panaroma verilerine göre Avrupa’da tüketilen unlu mamuller pazarının değer olarak yüzde 79’unu ekmek oluşturuyor. Taze ürünler pazar hacminin yüzde 68’ini domine ediyor. Paketli ürünlerdeki büyüme ise tuzlu pastacılık ürünleri ile birlikte sektör büyümesinin en önemli kısmını oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2007–2014 yılları arasında unlu mamuller sektörünün dünya pazarındaki hareketi incelendiğinde hem ihracat hem de ithalat hacmindeki pozitif büyümenin sürdüğü görülüyor.

Ekmek ve unlu mamullerin ihracatında 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,3’lük bir artış olduğu görülmekte. Buna göre; 2013 yılında 30 milyar 122 milyon dolar olan toplam ihracat hacmi, 2014 yılında 31 milyar 422 milyon dolara ulaştı. Bu rakamlardan yola çıkarak, ekmeğin uzun zamandır her evde temel gıda olarak tüketilmesinin, ekmek satış grafiklerinde büyük ölçekli değişiklikler izlenmemesinin sebebi olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak yeni ekmek çeşitlerine olan talebin artmakta olduğu çok açık. Yulaf ve kepek içerikli, tam tahıllı ekmeklerde, özellikle de kahvaltılık ekmek ürünlerinde belirgin bir talep artışı görülüyor.

2020 Yılı Beklentisi 215,8 Milyar Dolar

Technavio/Bakery and Snacks verilerine göre 2015 yılında 187,1 milyar dolara ulaşan global ekmek ve sandviç ekmeği pazarının 2020 yılında 215,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Özellikle 2020 yılında oluşacak 215,8 milyar dolarlık pazarın yüzde 53,6’nın Avrupa ülkelerinden kaynaklanacağı, Amerika’nın pazardan yüzde 28,6 oranında pay alacağı tahmin ediliyor.

Orta Doğu ve Afrika’yı oluşturan (MEA) ülkelerinin pazardan yüzde 6,9 ile en az pay alması beklenirken, Asya Pasifik ülkelerinin pazardan 10,9 oranında pay alması hedefleniyor.

ABD, Avrupa, Orta Doğu-Afrika ve Asya-Pasifik ülkelerini içeren tüm global araştırmaların en önemli ortak sonucu, unlu mamuller sektörünün tüm dinamikleri ile büyüyüp dikkat çektiği.

Fırıncılık ürünleri piyasasında Avrupa'nın baskın durumda olduğu su götürmez bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.