Ekmeğin Sesi

'Ekmeksiz diyet listesi olmaz'

Ekmek Çeşitleri

Diyetisyen Seda Demetgül anlattı

Her yiyecekte olduğu gibi bir dönem ekmekte de “yemeyin, zararlı” furyası başlatılmıştı. Neyse ki bu furya yavaş yavaş bitiyor. Zira güvenilir profesör, doktor ve diyetisyenler bilimsel açıklamalarla bu yaratılan algının yanlış olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar.

En çok merak edilen konuların başında "Ekmek sağlıklı mı? Diyet listesinde ekmek olmalı mı?" gibi sorular geliyor. Bu soruları Medicalpark Hastanesi’nden Diyetisyen Seda Demetgül’e sorduk. Demetgül Ekmeğin Sesi’ne verdiği röportajda ekmeğin faydalarını anlatırken, diyet listelerinde muhakkak ekmeğin olması gerektiğini belirtti.

Sağlık için ekmek tüketmek şart "Ekmeksiz diyet listesi olmaz"

"Günlük besinlerle almamız gereken enerjinin ortalama sağlıklı bireylerde %55-60'ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Özellikle günlük diyetimizde tercih ettiğimiz karbonhidratlar kompleks karbonhidratlar olmalıdır. Bunlar nedir diye bakarsak tam buğday unuyla hazırlanmış ekmekler bunlardan bir tanesidir. Tam buğday unuyla hazırlanmış ekmek buğdayın her bölümünü içerir. Böylece hem lif oranı daha yüksektir hem de rüşeymi de ayrıştırılmadığı için rüşeymin içerdiği A,E B1 vitaminler, protein ve mineralleri de içerir.

Özellikle Türk toplumu olarak ekmek sofralarda baş köşede bulunan bir besindir. Diyetlerde bir besini diyetten çıkarmaktansa uygun porsiyonlarda ve ne zaman nasıl hangi türünün tüketilmesi gerektiği ile ilgili alışkanlık kazandırmak bizim için önceliklidir.

Tam buğday unuyla hazırlanmış 1 dilim ekmek yaklaşık 69 kaloridir. 15 g karbonhidrat yaklaşık 2 g protein içermektedir. Özellikle posadan zengin bir besin olduğu için daha uzun süre doygunluk sağlayacak ve daha geç acıkmayı sağlayacaktır. Ama beyaz unla hazırlanan ekmek için bunu söylemek doğru olmayacaktır. Bu yüzden günlük beslenmemizde tam buğday unuyla veya çavdar unuyla hazırlanmış yani esmer ekmeklere öncelik vermeliyiz. Ama özel bir beslenme programıyla beslenmesi gereken bazı durumlar olabiliyor. O bireyler kendi beslenme uzmanı veya diyetisyeni önerisinde ekmek seçimini yapmalıdır."

"Ekmeğinizi fırından alın"

Paketli ürünlerde genel olarak koruyucu ve katkı maddeleri bulunuyor. Tüketicide kafa karışıklığı yaratan noktalardan bir tanesi de bu. Diyetisyen Seda Demetgül, bu konuya açıklık getirirken bir de tavsiyede bulundu. "Ekmeğinizi fırından alın" dedi.

"Koruyucu ve katkı maddeleri besinlere eklenirken bakanlık ve müdürlükler tarafından denetlenmektedir. Bu maddelerin olması gerekenden fazla tüketimi tavsiye edilmemektedir. Ama önceliğimiz taze hazırlanmış ekmekler olmalıdır. Burada önceliğimiz hijyeninden ve içeriğinden emin olmaktır. Bu yüzden içeriğini hijyenini bildiğiniz fırınlar ekmek alışverişi için öncelikli alışveriş yeriniz olmalıdır."

"Diyet listesi bireylere özgü olmalı"

Genel diyet listeleri paylaşmanın yanlış bir uygulama olduğunu belirten Seda Demetgül, "Diyet listesi bireylere özgü olmalı" dedi.

“Diyet bireyin tüm gün tükettiği besinlerdir aslında. Tüm bireylere göre değişiklik göstermektedir. Hangi yemeği saat kaçta ne kadar yediği gibi ya da hangi besinle hangi besini beraber tüketmekten hoşlandığı çok değişebilmektedir. Tüm bireylere özgü tamamen onlara yönelik bir diyet programı hazırlamaktayız bu yüzden genel bir diyet programından bahsetmek çok doğru olmayacaktır."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.