Ekmeğin Sesi

Mor ekmekten sonra mor hamurdan ürünler giderek yaygınlaşıyor

Ekmek Çeşitleri

Japonya’da vatandaşların zorunlu tüketimi olan Mor Ekmek, Türkiye’de de ilgi görmeye başladı.

Düzce’de bir firma ekmeğin dışında Türkiye’de bir ilki yaparak mor yaş pasta, mor baklava, mor pide, mor kurabiye, mor pizza, mor lahmacun ve mor simit yapmaya başladı.

Japonya’da vatandaşların sağlıklı yaşam için vazgeçilmezlerinden olan mor ekmek, Türkiye’de de ilgi görmeye başladı. Düzce’de bir fırın mor ekmek başta olmak üzere, mor baklava, mor pasta, mor simit ve mordan farklı ürün çeşitleri üretimine başladı. Birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen mor hamurdan elde edilen ürünler ise vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mor hamurdan çok sayıda unlu mamul ürettiklerini belirten Düzceli fırın işletmecisi İbrahim Korkmaz, ürünlerin sahtelerinin olduğu konusunda vatandaşları uyararak dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Böğürtlen, ekşi mor dut, yaban mersini, vişne, nar, patlıcan ve mor soğan kabuğundan elde edilen antosiyaninler ileri teknoloji yöntemlerle moleküler saflaştırma sonucunda una katılan son ürün haline getiriliyor. Morlu ürünler içerisinde barındırdığı mineraller, vücutta oluşturduğu onarıcı etki ile öne çıkıyor. Mor hamurdan yapılan ekmek, baklava ve diğer unlu mamuller kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damarı tıkanıklıklarına, böbrek yetmezliği, kol ve bacak uyuşmaları ile morarmaları, diz ve kalça eklem ağrıları ve erken yaşlanma ile başlayan unutkanlıklara karşı etkili olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar sonucunda ayrıca şeker hastaları için baklava, yaş pasta gibi besinlerde büyük risk oluştururken mordan yapılan ürünleri şeker hastalarının da rahatlıkla kullanabildiği ortaya çıktı.

EKMEKTEN SONRA MOR HAMURLA UNLU MAMULLER ÜRETİLDİ

Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar altında üretilen morlu sebze ve meyvelerin karışımını Düzce’de bir ekmek fırını ürünlere dönüştürdü. Bütün Türkiye’de Mor ekmek üretimi yapılırken Düzce’de ekmek üretimi yapan fırın işletmecisi İbrahim Korkmaz, mor pasta, mor baklava, mor simit ve birçok mor ürünü üretmeye başladı. Firma özellikle şeker hastalarının tüketemediği baklava gibi tatlıları da mor Antosiyanin ile birleştirerek mor baklavada üretti. Ayrıca mor pasta üretimini de yapan firma şeker hastalarının yiyemediği yiyecekleri yaparak onlara büyük hizmet vermeye başladı.

"MOR EKMEKTEN SONRA MOR SİMİT VE MOR LAHMACUN"

Firma sahibi İbrahim Korkmaz yaptığı açıklamada: “Mormiks Türkiye’de ilk defa Malatya’da fabrikası kuruldu ve bunun Karadeniz Bölge bayilerini Düzce’de ben aldım. Biz yenilikleri çok takip ettiğimiz için ilk önce Halk Sağlığı dediğimiz için bunu takip ettik. Çok faydalı olduğunu öğrenince bizde bunu Düzce’de halkımız ve Karadeniz bölgesi halkımıza ulaştırmak için bizde bunu yapmaya başladık. Bunun ekmeği yapılıyordu Malatya’da biz bunun tatlısını simitini pastasını şuanda unlu mamüller olarak tüm çeşitlerinin hepsini yapmaya başladık. Deneme aşamasındaydık. Bugün aşağı yukarı 1 haftadan beri mor baklavayı çıkartıyoruz. Güzelde bir sonuç aldık. Ekmek, baklava ve simit çıkartmaya devam ediyoruz. Prof. Dr. İhsan Kara’nın anlattıklarından yola çıkarak biz bunu aldık. Fabrikasını bunlar yaptılar. 12-13 yıldır hocamız bununla ilgileniyor. Ekibi ile beraber bu buluşu onlar buldular. Biz onların söylediklerini söylüyoruz. 7 tane mor sebze ve meyveden bunu elde etmişler. Kurutup posasını çıkartarak, un yapıp bize ununu gönderiyorlar. Bizde bunun ununu bize söylemiş oldukları miktarları ile baklavada yüzde 10 ekmekte yüzde 6,5 Simitte yüzde 6,5 içerisine katılması gerektiğini ve bunların katıldığında insanlara faydasının çok fazla olduğunu söylüyor. Bizde bunu yapıyoruz ve bende bir şeker hastasıyım bende şu anda sadece mor ekmek tüketiyorum. Biz şu anda mordan baklava yaptık. Mor pasta yaptık. Mor kurabiye yaptık. Mor simit yapıyoruz. Mor pide, mor lahmacun ve mor pizza ile mor ekmek yapıyoruz" dedi.

(İHA)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.