Ekmeğin Sesi

Çiftçinin dayanacak gücü kalmadı!

Ekonomi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimlerini, artan girdi maliyetlerini değerlendirdi. Buğday, arpa ve mercimek başta olmak üzere kışlık ekimlerin yapıldığı bu aylarda gübre kullanımı yoğunlaştığını ve çiftçinin girdi maliyetlerinin altından çıkamadığını vurguladı.

Döviz kurunun sürekli yukarı yönlü yükselmesi nedeniyle tarımın girdi maliyetleri arasından ilk sırada yer alan gübre, mazot, ilaç ve enerji yükselişleri nedeniyle birçok çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Son bir yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 441, üre gübresi yüzde 394, amonyum nitrat gübresi yüzde 373, DAP gübresi yüzde 259 ve 20.20.0 kompoze gübresinde yüzde 236’lık bir artış yaşandı. Bu dönemde mazot fiyatı yüzde 38, besi yemi yüzde 51,4, süt yemi yüzde 60, elektrik fiyatları ise yüzde 56 oranında arttı” dedi.
ÜRETİCİ GÜBRESİZ EKİM YAPIYOR!

Buğday, arpa ve mercimek başta olmak üzere kışlık ekimlerin yapıldığı bu aylarda gübre kullanımı yoğunlaştığına dikkat çeken Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönemde artan talep dolayısıyla gübre fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra, yurtdışı fiyat ve kur artışından dolayı oluşan yükseliş, üreticilerimizin gübre kullanmadan ekim yapmalarına neden oluyor. Bu durumun yarattığı verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalmasına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerinde yaşanacak fiyat artışlarından tüketicilerimiz de etkileniyor. Bu sene kuraklığın etkisiyle küçülen tarım sektöründe, önümüzdeki yıl kuraklığın yanında yetersiz gübre kullanımı da büyük bir risk olarak görülmektedir” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKTE FONLARIN KALDIRILMASI YERİNDE BİR KARAR!

Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte fonların kaldırılması yerinde bir karar olurken vergilerin de en kısa zamanda kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, “Gübre fiyatlarının anormal artışı karşısında destekler artırılmalı mazotta olduğu gibi gübre fiyatının yüzde 50’si destek olarak verilmeli, destek verilmeyen karma yem ve bitki koruma ürünlerine de destek getirilmelidir.Ülkemizde ithal enflasyonun ve stokçuluğun panzehiri üretimdir. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yoktur.”

 “GÜBREDE YAŞANAN FİYAT ARTIŞININ BUĞDAY ÇİFTÇİSİNE YANSIMASI”

“Ülkemizde tarımsal üretimin temelini oluşturan tahıllar, insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra ham madde olarak endüstride kullanımları nedeniyle ülke tarımında ön plandadır” açıklaması yapan Bayraktar, tahıllar içerisinde de buğdayın gerek ekiliş alanı gerekse üretim yönünden ilk sırada yer aldığını belirtti.

BUĞDAY ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Bayraktar, “Bu yıl buğday üretiminde yüzde 20’lik bir düşüş beklenmektedir. Bu düşme önümüzdeki yıl buğday üretimini daha önemli hale getirmiştir. Ülkemizde bitkisel üretimdeki verim ve üretim miktarlarımızdaki düşüklüğün en önemli sebeplerinden biri üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin yeterli miktarda gübre kullanamamasıdır. 26 Kasım 2021 tarihi itibariyle DAP gübresinin ton fiyatı 11 bin 400 lira, ÜRE gübresinin ton fiyatı ise 12 bin 450 liradır” diyerek sözlerine son verdi.

BUĞDAYIN ÜRETİM MALİYETİ 6 TL' YE ÇIKTI!

Ziraat Mühendisi Faik Toy son olarak gübreye, zirai ilaçlara ve genel giderlere gelen zamlarla buğdayın 1 kilogram maliyetinin 6 TL'ye çıktığını ifade etti.

Doların, Türk Lirası karşısında aşırı değer kazanmasıyla birlikte birçok sektörde maliyetler artarken, artışların yaşandığı sektörlerden biri de tarım sektörü oldu. Gübre fiyatlarına üst üste gelen, zamlar, mazot fiyatı, ilaç maliyetleri ve son olarak kuraklıktan kaynaklı üretim düşüklüğü buğdayın fiyatının artmasına neden oldu. Buğday fiyatının artmasına paralel olarak un ve ekmek fiyatlarına gelen zamlar gündemdeki yerini korurken Tarımdan Haber Yazarı ve Ziraat Mühendisi Faik Toy, son maliyet artışlarıyla birlikte 1 kilo buğdayın maliyetinin 6 TL’ye çıktığını kaydetti.

Buğday fiyatının daha da artacağının sinyalini de veren Toy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gübre fiyatını seyretmeye devam. Gübreye, mazota, zirai ilaçlara ve genel giderlere gelen son zamlarla 1 kg buğdayın üretim maliyeti 6 TL’ye çıktı. Bundan haberiniz var mı beyler? Sonra buğday fiyatları niye arttı, 7-8 TL’ye buğday fiyatı mı olur diye ortalığı ayağa kaldırmayın” ifadelerini kullandı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.