Ekmeğin Sesi

Ekmek fiyatlarında yeni tehlike!

Ekonomi

TMO'nun fırıncıya sağladığı uygun fiyatlı un uygulamasının bitmesi ise ekmek fiyatlarında yeni bir korku yarattı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fırıncıların uygun fiyatlı un almasını sağladığı Un Destek Projesinde sona gelinmesi, ekmek fiyatları üzerinde yeni bir baskı yarattı.

Un Destek Projesinin bitmesi halinde yıl sonuna doğru ekmek fiyatlarının 5-6 liraya kadar çıkacağını söylüyor.

FIRINCILAR HAZİRANIN İKİNCİ HAFTASINI BEKLİYOR

TMO’nun perakende fiyat artışlarını dizginlemek amacıyla başlattığı proje aracılığıyla, piyasada fiyatı 500 liraya dayanan 50 kiloluk bir çuval un, meslek kodu pideci ve fırıncı olan esnafa 265 TL’den tahsis ediliyordu.

Proje başladığından bu yana bu unun fiyatı da yaklaşık 100 TL artsa da esnaf, maliyetlerini aşağı çekmesi nedeniyle uygulamadan memnundu.

Ancak bu hafta itibarıyla TMO’dan uygun fiyatlı un tahsisi yapamadığını söyleyen un sanayicileri ve fırıncılar, uygulamanın devam edip etmeyeceği konusunda TMO’dan açıklama bekliyor.

Sozcu.com.tr’ye konuşan İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “TMO’nun bu uygulaması maliyetlerimizi bir nebze olsun aşağı çekiyordu. Şu an bu undan alamıyoruz. Uygulamanın tamamen bitmesi ekmek fiyatlarını olumsuz etkileyecek” dedi.

Önceki gün İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) 210 gram ekmeğin 4 TL olması için zam talebinde bulunduklarının bilgisini veren Demir, “İstanbul’daki bazı fırıncılar 14 bin TL’lik cezayı göze alarak bu zammı zaten yaptı. Çoğu ilçede ekmek 4 hatta 4,5 TL’den satılıyor. Haziran ayının ikinci haftasında yapılacak İTO meclisinde bu fiyatların resmileşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Ülke genelinde bilinen bir un markasının fabrika satış temsilcisinin sozcu.com.tr’ye aktardığına göre, TMO’nun tahsis ettiği uygun fiyatlı un uygulamasının bitmesi durumunda ekmek fiyatları 6 lirayı görecek.

Kaynak: Sözcü (Gamze Bal)

Yorumlar (1)

İsmail Taşçı 2 Yıl Önce

TMO diyorsunuz.. TMO Ününü kaç Esnaf alabiliyor.. Almış olsa bile bir ondan bir bundan diyorlardı.. 265 ₺ye hiç un olmadı zaten.. 265 dedikleri zamanda 10, 15 ₺sini elden alıp fatura etmiyolardi.. Bunun Yanında Esnaf Serbest Piyasadan Ekmeklik un aldığında da Faturada.. Pizzalik, Hamburgelik vs yazıp Devlete hesap vermekten siyirmanin yolunu bulmuşlar.. Öyle ki Tarife hazırlanırken TMO unu fiyatı üzerinden hesaplama yapılıyor.. Şu Anda En Ucuz un bile 450 ₺olmuş.. Oda önce para sonra un.. Bu kriterlere göre bu gün bir kilo ekmeğin.. En az 27.50, 30 ₺ olması gerekir.. Buda 200 gram ekmeğin 6 ₺olduğu gösterir.. 4,, 4.50 ₺ Ekmek satan Uncuy, İşçiye. Ambalaj, enerji, kira, vsvs bir sürü gidere çalışır... İş yeri Para filan kazanmaz.. Oysaki un pazarlamacilari buğday fiyatı açıklandığında bir çuval unun 600 ₺olacağını şimdiden beyan ediyorlar zaten.. Yani bu durumda Fırıncı Esnafının Geleceği ALLAH'A Kalmış.. Saygılar. Hayırlı işler..

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.