Ekmeğin Sesi

Fiyatlar arttı! Çiftçi ürünü gübresiz ekecek!

Ekonomi

Gübre fiyatının tonu 9 bin lirayı geçerken, maliyetleri karşılamakta zorlanan çiftçiler bu yıl ürünleri gübresiz ekecek. Bu da hem verimin düşmesi hem de gıda fiyatlarının artması demek.

Kuraklık nedeniyle ektiği üründen yeterince verim alamayan çiftçiler bu kez dolar kurundaki artış nedeniyle gübre alamamakla karşı karşıya kaldı. Gübre fiyatlarının her geçen gün arttığı, üre gübrenin ton fiyatı 9 bin lirayı aşarken, çiftçiler ekimin başlayacağı bu günlerde gübre alamadığı için ürünleri gübresinin ekmenin hesaplarını yapıyor. İhracat sınırlaması getirilmesine rağmen gübre fiyatları fahiş bir şekilde artarken, çiftçinin gübre kullanmadan ürün ekmesi hem verimin düşüklüğü hem de önümüzdeki yıl gıda fiyatlarının tavan yapması anlamına geliyor.

'30 YILLIK ÇİFTÇİLİK HAYATIMDA BUNU DA GÖRDÜM!'

Hayatı boyunca ilk böyle bir durumla karşıya kaldığını belirten Tarımdan Haber Yazarı ve Ziraat Mühendisi Faik Toy, gübredeki artış nedeniyle farklı ürünlere yöneldiğini kaydetti. Çiftçilerin karşı karşıya kaldığı durumu sosyal medya hesabından paylaşan Toy, “30 yıllık çiftçilik hayatımda bunu da gördüm! İlk kez bu kadar fahiş oranda artan girdi maliyetleri yüzünden bitkinin ihtiyacı kadar olan gübreyi çok düşük oranda kullanacağım. İlk kez buğday ve arpa üretiminden kaçıp farklı ürüne yöneldim, yöneldiğim o ürünü de gübresiz ekeceğim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Urfa Pusula

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.