Ekmeğin Sesi

Konya Ovasında pancar ve ayçiçeğinde yüksek rekolte umudu

Ekonomi

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası, Trakya’dan sonra ayçiçeği üretiminde önemli üretim bölgesi olarak kayda geçerken, ovada ekimi yapılan pancar ve ayçiçeğinde bu sene mayıs ayında de yağışlar gelmeye devam ederse, yüksek rekolte bekleniyor.

Konya’da 38 bin 873 kilometrekarenin yüzde 47’si tarım arazisi şeklinde kullanılıyor. Hasat döneminde 6 milyona yakın ton tahıl üretimiyle Konya, Türk ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Son dönemlerde ovada üretim ile uğraşan çiftçiler, yeşil mahsul ürünlerindeki mevcut çeşitliliği de arttırarak ülkedeki üretimin yüzde 20’lik bölümünü karşılamaya başladı. 

"ARAZİDE BOŞ ALAN YOK”

Konya’da pancar ve ayçiçeği üreticileri ekim mesaisine başladı. 

Bereketli kış dönemindeki yağışların ardından hasat sürecinde yüksek rekolte beklediklerini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, şunları söyledi:

“Nisan ayının sonuna doğru Konya yöresinde yeşil mahsul olarak değerlendirilen mısır, ayçiçeği, pancar ekimleri yavaş yavaş başladı ve şu an devam ediyor. Bereketli bir sezon temenni ediyoruz. İnşallah, başladığımız ekimler hasat dönemine kadar bereketli bir biçimde devam eder. Hiçbir arazide şu anda boş bir bölge yok, hepsi ekim yönünde ilerliyor. Hububatlarımız ve kıraç arazilerimiz de iyi durumda. Yoğun rüzgar ve erozyondan kaynaklı bazı bölgelerde kısmen de olsa hububatlarda bir zarar yaşandı. Fakat gidişat şu anda iyi durumda. Şu anda yeşil mahsulde de ayçiçeği ve pancar ağırlıkla ekiliyor. Ardından da mısır ekilecek” sözlerini kullandı. 

“YAĞIŞLAR SÜRERSE, YÜKSEK REKOLTE BEKLİYORUZ”

Yeşil mahsul ekimi ile uğraşan çiftçilerin toprak düzenlemesinin kritik bir aşama olduğunu ve aynı anda bitkinin çıkmasını sağlayarak verimin arttırılabileceğini anımsatan Burak Kırkgöz, “Ekim işleminde çiftçilerimiz, sıra üstü mesafelerine dikkat etmeleri gerek. Sulu bölgelerde hızlı bir şekilde bir sulama yapıp, bitkilerin aynı anda birden çıkmasını sağlamaları lazım. Çünkü genel anlamda aynı anda çıkan bitkilerde verim artışı görülüyor. Bu açıdan çiftçilerimiz, tava denk getirerek tohumu ekmeleri gerekiyor. Sıra arası ve üzeri mesafelerini iyi bir şekilde ayarlamaları gerek. Bugüne kadarki gidişatımız iyi. Bundan sonra inşallah mayıs ayında da yağışlarımız devam eder. Yağışlar mayıs ayında devam ederse bu yıl gerçekten güzel bir yıl olacağını düşünüyoruz. Yağışlar devam ederse eğer iyi bir rekoltenin gelmesini bekliyoruz. Gübrede de fiyatların yüksek olması sebebiyle çiftçi tedirgin oluyordu fakat şu ana kadar ekilmiş olan yerlerin hepsinde gübre kullanıldı. Fiyat yüksek olmasına rağmen çiftçilerimiz, gübrelere talebini sürdürüyor. Gübresiz tarla ekilmiyor. Kendileri de gübresiz ekilen alanlarda verim alınmayacağını biliyor. Bu sene maliyetler oldukça yüksek, iyi bir şekilde ürünlere bakılması lazım. Bu anlamda da çiftçilerimiz gübre alırken, gübreyi güvenilir bölgelerden almalarını öneriyoruz.” açıklamasını yaptı.

Ekimlerde problem olmadığını söyleyen Kırkgöz, “Şu anda herhangi bir problem yok. Geçen yıla kıyasla ayçiçek ekiliş bölgeleri aynı şekilde devam ediyor. Yeşil mahsul ile ilgili çiftçilerimiz, pancar konusunda da iyi ekim işi yapıyor. Önemli bir konu da fiyatlar. Çiftçiler tabii erken fiyat açıklaması bekliyor. Ayçiçeğinde de fiyat açıklaması gelirse ona göre çiftçilerimiz bakım yapacak. Ekim alanlarını arttıracak. Güzel fiyatlar olmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Habernediyor.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.