Ekmeğin Sesi

Özgen Nama, krize karşı un stoklarını açıkladı

Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, gelecek yıl ekmeğin fiyatının 6-7 lira olabileceğini belirterek “Bu savaşın kaybedenlerinden biri de Türkiye olacak” dedi. Türkiye’nin yılda 10 milyon ton buğday ithal ettiğini vurgulayan Nama, “Ürettiğimizin yarısı kadar ithal ediyoruz” diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşın buğday krizine neden olabileceğini belirten Nama, Halk Ekmek’in üretimi düşürmemek için aldığı tedbirlere ait de bilgi verdi. Nama, “Kamu ihale kanununa tabi biçimde un alımı yapıyoruz. Stok planlama stratejimiz var, üretimle ilgili planımız var. Önümüzdeki yıl kış ayları için hazırlıklarımızı yapıyoruz. En az zayiatla, en düşük maliyetle halka ucuz ve sağlıklı ekmek üretmeye devam edeceğiz. Burada halk ekmekten çok merkezi iktidarın ziraî kalkınma stratejik planının olması lazım. Bu savaş bizim savaşımız olmadığı halde öteki ülkelerin durumundan direkt etkileniyoruz. Bir kuru ekmekte bile dışa bağımlıyız” sözlerini kullandı.

ÜRETİM DE DÜŞECEK

Artan maliyetler nedeniyle çiftçinin üretimde kasvet yaşayacağını da vurgulayan Nama, “Birçok çiftçi ekim yapmadı. Bu yıl sonunda toplam üretim ölçüsü düşebilir” dedi. Hayat pahalılığı nedeniyle artan yoksulluk karşısında ekmeğe talebin arttığını bildiren Nama, “İBB olarak bize büyük sorumluluk düşüyor. Bundan ötürü hem üretimimizi artırdık hem de mayıs ayında dördüncü fabrikayı açıyoruz. Zira biz biliyoruz ki bu ülkede üretimden diğer yol yok” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.