Ekmeğin Sesi

Samsun ve Şanlıurfa para ile teması azalttı

Ekonomi

Samsun ve Şanlıurfa fırınlarında ekmek satışı para ile değil ekmek fişi ile yapılıyor.

Yaşanılan koronavirüs salgını insanları her türlü tedbiri almaları konusunda bilinçlendirdi. Bu yüzden artık dışarı çıkıldığında ya eldiven kullanılıyor ya da mümkün mertebe hiçbir yere dokunmamaya, temas etmemeye özen gösteriliyor. Uzmanlar “paraya el değdirilmemeli” şeklinde açıklama yapıyor. Bu yüzden alış verişlerde para temasına dikkat ederek ya eldiven kullanılıyor ya da hemen eller kolonya veya dezenfektan suyu ile temizleniyor.

Samsun ve Şanlıurfa illerinde tüm fırıncılara örnek teşkil eden bir uygulama yapılıyor. Ekmek satışı para ile değil ekmek markası, fişi ile yapılıyor. Peki bu ekmek fişi nedir?

Ekmek fişi, üzerinde her fırının kendi adının yazdığı kağıt destesi. Bir ekmek 1 fişe tekabül ediyor. Aylık olarak fırınlardan ihtiyaca göre ekmek fişi alınabiliyor.

Koronavirüs kapsamında ekmek para ile değil fiş ile satılıyor. Şöyle ki, bir fırına ekmek almaya gidiyorsunuz, ekmeği alıp yerine ekmek fişi veriyorsunuz. Fişi alan fırıncı da ekmek fişini yakarak yok ediyor. Böylece elden ele dolaşan paraya, ne fırıncı ne de tüketici temas etmemiş oluyor.

Aslında Samsunda bu uygulama uzun yıllardır yapılıyor. Bir süre önce de Şanlıurfa bu uygulamaya geçmiş. Koronavirüs salgını yüzünden fiş ile ekmek satışlarına daha da özen gösteriliyor.

Ekmek müşteri kaybetmemek için fiş ile satılıyor. Tüketici parası olduğu zaman önce fişleri toplu halde alıyor ve daha sonra fırından günlük ihtiyacına göre ekmeğini alıyor. Konuya ilişkin olarak il oda başkanları:

“Samsun il ve tüm ilçelerinde bu uygulama uzun yıllardır yapılıyor. Amaç tüketiciyi fırına bağlayabilmek. Fişi alan tüketicinin 1 ay ekmek sorumluluğu olmuyor. Ödemeyi de ya peşin ya da maaş zamanı yapıyor.”

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı / Yılmaz Yiğit

“Salgın yüzünden para alışverişi eldivenle oluyordu ama yine de para ile teması kestik. Daha önce yüzde 20 oranında fiş ile ekmek satışı yaparken şuan salgına önlem olarak yüzde 90 oranında fiş ile satış yapıyoruz.”

Şanlıurfa Fırıncılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı

Koronavirüsle mücadele kapsamında Samsun ve Şanlıurfa fırıncılarından, tüm fırıncılara örnek olarak gösterilebilecek bir çalışma. Her ilde ya da her fırında uygulanır mı bilinmez ama ekmek alımı konusunda vatandaşta olumlu etki yaratacağı kesin. Özellikle de para ile teması engellemenin önemli olduğu bu günlerde…

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.