Ekmeğin Sesi

Sendikadan tahsisli un sistemine geçiş önerisi

Ekonomi

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, "Ekmek fırınlarına tahsis amaçlı alınan buğdaylardan üretilen unun tedariği konusunda, fırıncıları değirmencilerin insafına bırakmamak için 1977 yılından evvel uygulamada olan 'tahsisli un sistemine geçmekte' büyük fayda olduğunu değerlendirmekteyiz. TMO'nun belirleyeceği un fiyatıyla fırıncı kendine (resmi kayıtlarda işlediği un tüketimi oranında tahsis edilen unu çalıştığı değirmencisinden rahatlıkla alabilmesi sağlanabilir" önerisinde bulundu.

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, Bakanlığa gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:

"Bilindiği gibi dünyayı etkisi altına alan Covid salgını ve hastalığın uzun süre devam etmesi ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmuştur. Devamında tarım üreimleri güçlü olan Rusya ve Ukrayna'nın arasındaki savaş piyasalarda tedirginlik oluşmasına neden olmuş, tarım ürünlerine olan rağbeti arttırmıştır. Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki buğday üretimi beklenen seviyenin bir - bir buçuk milyon ton altında kalmış, üretimin az olması beraberinde Buğday ve un fiyatlarının çok hızlı artmasına sebep olmuştur.Bunun paralelinde ekmek fiyatlarının hızla artışını önlemek için ve vatandaşların ekmeği daha ucuz temin edebilmesini sağlamak adına; bakanlığınızın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmeklik buğday fiyatını süspanse etmiş ve dğirmenlere ekmek fırınlarına verilmek üzere ucuz buğday tahsisinde bulunmuştur. Böylelikle ekmek fiyatlarındaki hızlı arışın önüne bir nebze olsun geçilmiştir.

TMO'nun 1 Haziran 2022 tarihindeki son açıklamasıyla, değirmenlere ucuz buğday veriminin devam edeceği bilgisi verilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, 'değirmenlerin TMO'dan aldığı ucuz buğdayı nakliye, kırma bedeli, işçilik vs.' gibi bir takım değişken maliyet unsurlarını ekleyerek bir çuval unun fiyatını kendileri belirlemektedirler. Ayrıca, alınan tahsis buğday karşılığı unu ekmek fırınlarına tam olarak vermemektedirler. Serbest piyasadan alınan buğdayla ürettikleri fahiş fiyattaki unu fırıncıya alma zorunluluğu getirdiklerine dair bir çok şikayet sendikamıza bildirilmektedir.

Ekmek fırınlarına tahsis amaçlı alınan buğdaylardan üretilen unun tedariği konusunda, fırıncıları değirmencilerin insafına bırakmamak için 1977 yılından evvel uygulamada olan 'tahsisli un sistemine geçmekte' büyük fayda olduğunu değerlendirmekteyiz. TMO'nun belirleyeceği un fiyatıyla fırıncı kendine (resmi kayıtlarda işlediği un tüketimi oranında tahsis edilen unu çalıştığı değirmencisinden rahatlıkla alabilmesi sağlanabilir.) Bu konuda yapılacak çalışmada işverenlerimizi temsilen her türlü görüş, öneri ve desteğe hazır olduğumuzu, yapılacak olan çalışmalarla tüketicinin daha uygun fiyata ekmek tedariği sağlayabilmesinin önü açılacaktır."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.