Ekmeğin Sesi

Ulusoy: TMO'nun yeni sezondaki politikası piyasayı belirleyecek

Ekonomi

Rusya ile Ukrayna savaşından tetiklenerek büyüyen küresel buğday kriziyle ilgili gelişmeler merak edilirken Türkiye’deki durumla ilgili açıklama geldi. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, buğday üretimine ilişkin son bilgileri paylaştı.

Tahıl üretimi ve değirmencilik sektörünün gelişmesine yönelik gerçekleştirilen toplantıda konuşan Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Dünyanın son 2 yıldır gıda anlamında zorlu bir süreçten geçtiğini belirten IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Pandemi dünyada tedarik zincirinde aksamalara sebebiyet verdi. Pandemi etkilerinden kurtulmuşken şimdi de dünyada yaşanan savaşlar ve çatışmalar nedeniyle bir aksama ile karşı karşıyayız. İklim değişikliğinin sonucunda yaşanan kuraklıklar birçok ülkede üretim kayıplarına sebebiyet veriyor. Bu 3 unsurun bir araya gelmesi pandemiden kalan etkiler, kuraklıklar ve savaşlar nedeniyle dünya daha önceki durumuna göre açlık noktasında bir kırmızı alarm noktasına gelmiş bulunuyor. En somut bilgimiz BM’nin yayınladığı raporda 811 milyon insanın açlık sınırında olması ve Dünya Gıda Örgütü’nün yayınladığı raporda da 2019’da 135 milyon kişi olan açlıkla mücadele eden insan sayısının 276 milyona ulaşmış olması elimizdeki kırmızı alarm veren veriler” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İÇİN SADECE SORUN OLDU

Türkiye’deki fiyatların dünyadan daha düşük olduğunu belirten Ulusoy, “Geçtiğimiz sezondan daha iyi bir buğday rekoltesini bekliyoruz. Şu anda Türkiye’deki fiyatlar dünyadan daha düşük. Bu da hasada girişimizden dolayı şu anda düşük seviyesinde ama ilerleyen aylardaki gelişmeler Türkiye piyasasına geçişkenlik gösterecektir. Dünya için bir krizden bahsederken bunu Türkiye için bir sorun olarak yaşamış olduk. Önümüzdeki dönemde de TMO’nun piyasayı bu anlamda regüle edeceğine eminiz. Türkiye’nin pozisyonu dünya geneline göre daha iyi. Kısa vadede Türkiye’de bir kriz beklemiyoruz. Fiyatlar mutlaka etkilenecektir. Bugün piyasadaki mevcut fiyatlar etkilerin önemli kısmının yansıdığı fiyatlar ama artıp artmaması özellikle gerçekleşecek üretim miktarının tüketime yaklaşması ve TMO’nun sezonla ilgili uygulayacağı politikalara göre belirlenmiş olacak” dedi.

Kaynak: DHA

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.