Ekmeğin Sesi

Abdullah Çerman: Kutsal olan ekmeği siyasete alet etmeyelim!

Gündem

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Abdullah Çerman, "Kutsal olan ekmeği siyasete alet etmeyelim" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Türkiye genelindeki fırınların çoğunun %70 atıl kapasite ile çalıştığını dikkat çeken Çerman, belediyelerin halk ekmek fabrikası açmak yerine fırınlarla işbirliğine girilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Abdullah Çerman'ın "Kutsal olan ekmeği siyasete alet etmeyelim" başlıklı o yazısı:

"Yaşadığımız son bir yılda bir çok il ve ilçe belediyesi bulundukları bölgelerde Belediye halk ekmek fabrikaları açma yarışına girmiş vaziyette. Bunun sebebi nedir? O il ve ilçelerde ekmek üreten ekmek fırınları yok mu? Var ise üretimde yetersizimi kalıyor? Tabiî ki hayır, Yaptığım araştırmalara göre Türkiye’nin irili,ufaklı tüm bölgelerinde mevcut özel ekmek üretim fırınları %30 kapasite ile çalışmakta yani %70 atıl kapasite vardır.

Halbuki belediyeler bulundukları bölgelerde milyonlarca lira harcayıp ekmek fabrikaları açıp,kendi esnafı ile rekabet edeceğine, o yatırımı halkı için başka bir projede kullana bilir. Bölgesinde ekmeğe ulaşmada zorluk çeken dar gelirli aileleri tespit edip, bölge fırıncısı ile diyoloğa geçip düşük fiyatla ekmeği dar gelirli vatandaşlara ulaştıra bilir.

Böyle yaparsa;

1)Dar gelirli vatandaş evine en yakın fırından birinci elden taze ekmeğini alır, saatlerce belediye ekmek kulübelerinin önünde kışta, soğukta, tozda, dumanda beklemek zorunda kalmaz.

2)Belediyeler böyle yaparsa kendi fırıncı esnafının atıl olan ekmek kapasitesine toparlamış olur.

3)Halk ekmek fabrikaları için yapacağı yatırımı halkın ihtiyacı olan başka sosyal projelerde kullanmış olu.

Bu şekilde bir taşla üç kuş vurmuş olur.

Siyasal ahlak siyasetin yapılış amacının en önemli unsurudur. Ne yazıkki günümüz siyasetinde siyasal ahlak dışı davranışlar, siyasi ve ekonomik yozlaşmaları beraberinde getirmekte, kamusal kaynak ve proje tahsisinde de sapmalara neden olmaktadır.

Belediyeler öncelikle imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi, kentsel alt yapı; Çevre ve çevre sağlığı, temizlik be katı atık; İtfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehir trafiği, defin ve mezarlıklar, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, sosyal hizmet ve yardım, mesleki ve beceri kazandırma gibi hizmetleri yapar veya yaptırır.

Kendi esnafı ile ticarette rekabet yapmaz.

Gecesi gündüzü olmayan, bayramı, seyranı olmayan, 7/24 çalışan, ülkemizin en önemli meslek gruplarından biri olan fırıncı esnafına yardımcı olmuyorsalar bari köstek olmasınlar.

Bu fırıncı esnafı son yaşadığımız pandemide sağlığını, canını hiçe sayarak kapı kapı dolaşarak vatandaşını ekmeksiz bırakmayarak ülke görevini laiki ile yerine getirmiştir.

Lütfen tüm dinlerde kutsal olan ekmeği siyasete alet etmeyelim.

Böyle bir makale yazdım,

Demek istemem o ki, ekmek üzerinde siyasiler, oy devşirme, rol kapma derdinde, zincir marketler ucuz satarak müşteri çekme derdinde nasıl olsa müşteri içeri girerse başka üründe alır ordan geçiririz mantığı var.

Sadece bu ekmeği üreten emekçi fırıncı ürettiği ekmekten nemalanamıyor.

Diğer her kez nemalanıyor."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.