Ekmeğin Sesi

Bakan Bolat: Gıdada fahiş fiyat artışı olmayacak

Gündem

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “4 yıl önce pandeminin başında maske ve dezenfektan fiyatlarıyla başlayan fiyatlama davranış bozukluğu virüsünü damarlardan temizleyeceğiz” dedi. Açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, Ramazan ayında gıda fiyatlarında fahiş artış olmayacağını da belirtti.

İç piyasada fiyat istikrarını oturtmak için otomotiv ve konut başta olmak üzere her sektördeki denetim ve gözetimlerin süreceğini kaydeden Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “4 yıl önce pandeminin başında maske ve dezenfektan fiyatlarıyla başlayan fiyatlama davranış bozukluğu virüsünü damarlardan temizleyeceğiz” dedi. DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, Ramazan ayında gıda fiyatlarında fahiş artış olmayacağını da belirtti.

“Esnafın ve şirketlerin tapu dairesi gibiyiz”

Ticaret Bakanlığı olarak hemen hemen her sektörde düzenlemeler yapma yetkisine sahip olduklarını açıklayan Bakan Bolat, “Şirketler ve esnafın tapu dairesi konumundayız. Gerek şirketler için, gerekse esnaflar için yapılan sektörel düzenlemelerle ticaretin düzgün, haklı, adil ve rekabetçi bir şekilde işlemesi ve tüketicilerin aleyhine haksız uygulamalarını kaldırmak için düzenlemeler yapıyoruz.

Bu noktada yüksek enflasyon sürecinde denetimlerle ve çıkardığımız sektörel düzenlemelerle ticaretin tüketici aleyhine ve tamahkar bazı satıcıların açgözlülüğüne teslim olmaması için çalışıyoruz” dedi. Bunu da düzenleyici yönetmelikler, denetlemeler ve cezai uygulamalarla yaptıklarını anlatan Ticaret Bakanı, “Amacımız, yanlış yapanı yanlıştan caydırmak, yanlışa cesaret edenlere kanunun verdiği cezaları uygulamak.

Yoksa üretimin, ticaretin artması bizim temel amacımız. İstikrar arttıkça ve bu tamahkarlık azaldıkça bizim de görünüşteki rolümüz azalacak ve biz gölgede kalacağız. Ağırlığımızı daha çok ihracata ve dış ticaret açığının azalmasına vereceğiz. Gümrüklerdeki kayıt dışı uygulamalarla mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“Tek pazara bağlı olmak doğru değil riskli”

Tüm dünyada tarım ürünlerinde ilave gümrük vergisi, bazen ihracat kısıtlaması, bazen ithalat kısıtlaması, bazen ithalatın gevşetilmesi gibi uygulamalar yapıldığını anlatan Bakan Bolat, un sanayicilerinin Irak pazarında yaşadığı korumacılık önlemleri konusunda da açıklamalar yaptı. Ticaret Bakanı Bolat, “Irak bizim üçüncü büyük ihracat pazarımız. Ürünlerimizle, müteahhitlerimizle o pazarda oldukça güçlüyüz. Kuzey Irak'ta birkaç un fabrikası kuruldu.

“Un ihracatçılarımıza o bölgelerde yeni ürün çeşitliliği yapın. Alternatif pazarları da ihmal etmeyin” dedik. Kendi üreticilerimizin, ihracatçılarımızın menfaatlerini destekliyoruz. Ama tek pazara, tek ürüne bağlılık doğru değil, riskli bir strateji. Hem alternatif ürünler ortaya çıkarmak, hem de alternatif pazarları cepte tutmak lazım. İç ve dış pazarlarda tek bileşenli tek ürüne bağlılık ilişkisi olmadan, basiretli hareket etmeye ihtiyaç var” vurgusu yaptı.

Kaynak: Dünya

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.