Ekmeğin Sesi

Bursa’da ekmeğe zam geldi!

Gündem

Bursa’da ekmeğe iki ay aranın ardından ikinci kez zam geldi. 2,5 liradan satılan 200 gram ekmek bu haftadan itibaren 3 liradan alıcı bulacak. Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu, “3-4 katına varan maliyet artışı bizi bu fiyat güncellemesini yapmaya mecbur bıraktı” dedi.

Tarife, bu haftadan itibaren geçerli olacak. Ekim ayında 1,75 liradan satılan ekmek yüzde 14’lük zamla 2 liraya, aralık ayında ise yüzde 25’lik artışla 2,5 liraya çıkmıştı. Yeni tarifeyle beraber 200 gram ekmeğin fiyatının 3 liraya çıkarılmasıyla son 4 ay içerisinde ekmeğe, yüzde 70 oranında zam yapılmış oldu.

Ekmek fiyatlarının arttığını ancak kendi girdi maliyetlerine ekmeğe yansıttıkları orandan çok daha fazla zam geldiğini kaydeden Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu, fiyat artışına zorunlu olduklarını belirtti. Fırıncı esnafını bu zammın bile kurtarmadığını kaydeden Çırakoğlu, fiyatların bu haftadan itibaren geçerli olacağını söyledi.

“GİRDİ MALİYETLERİ 4 KAT ARTTI”

Son 1 yılda girdi maliyetlerine ciddi oranda zam geldiğini ifade eden Mustafa Çırakoğlu, “Enflasyon durmuyor. Enflasyon durmadıkça girdi maliyetlerimize zam gelmeye devam ediyor. Un fiyatları son bir yılda 3 kat zamlandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin desteği olmasaydı çok zor durumda kalacaktık. Ancak giderler sadece unla bitmiyor. Özellikle ambalaj ürünlerine 4 kat zam geldi. Elektrik faturalarına yansıyan artış zaten herkesin malumu. Girdi maliyetlerine gelen bu zam karşısında ayakta durabilmek adına fiyat güncellemesini yapmak zorundaydık” dedi.

“BESAŞ ZARARINI HALKTAN ÇIKARIYOR”

BESAŞ’ın ekmeği kendilerinden uygun fiyata sattığını ancak zararına sattığı ekmeği dolaylı yoldan halktan aldığını kaydeden Çırakoğlu, “Ekmeği ucuz satıyorlar ama zararı aldıkları vergilere yansıtıyorlar. Yani bir şekilde Bursa halkı, BESAŞ ekmeğine fazla para veriyor” diye konuştu.

“KAPASİTEMİZ ARTIRILSIN”

Fırıncı esnafı da çok zor durumda olduklarını, mevcut ekmek fiyatlarının kendilerini kurtarmayacağını söyledi. Güçlükle ayakta durduklarını, pek çok fırıncı esnafının da kepenk indirdiğini kaydeden fırıncılar, kapasite artırımı talebinde bulundu. Fırıncılar, “Şu an fırınlar kapasitelerinin yüzde 25’ini kullanabiliyor. Bu kapasite kullanımı maliyetleri karşılamıyor. İlçe belediyelerinin fırınlara karşı gerekli sorumluklarını yerine getirmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: olay.com.tr

Yorumlar (1)

Süleyman Ruçoğlu 2 Yıl Önce

Kapasitenin artması için kaçak ruhsatsız çalışan fırınları kapatılması şart ruhsatsız durumlar kapatılırsa kapasite artar ve maliyet aşağı düşer ve ekmek uçuzlar Buda direkt olarak enflasyonun aşağı düşmesini sağlar halkında alım gününü artırır

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.