Ekmeğin Sesi

Çiftçiler, protokolün önünü kesti: Ekmeğimizle oynamayın!

Gündem

Eskişehir 4. Tarım Fuarı’nın açılış töreninde çiftçiler, protokolün önünü keserek mısır fiyatlarını protesto etti. Fuar alanında çiftçiler adına açıklama yapan Burak Kuşan, “Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır. 80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın” dedi.

Eskişehir 4. Tarım Fuarı’nın açılış töreninde çiftçiler, protokolün önünü keserek mısır fiyatlarını protesto etti. Fuar alanında çiftçiler adına açıklama yapan Burak Kuşan, “Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır. 80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın” dedi.

Eskişehir 4. Tarım Fuarı’nın açılış töreni, Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Açılış törenine Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile birçok üretici katıldı. Açılışa çiftçilerin protesto gösterisi damga vurdu. Çiftçiler, protokol üyeleri fuar alanını gezerken, ellerindeki pankartlarla ve düdüklerle mısır fiyatlarını protesto etti. Vali Aksoy ve ETO Başkanı Güler, çiftçilerle konuşmadan alandan ayrılırken; CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, protesto gösterisine destek verdi.

ENGEL OLUNMAK İSTENDİ

Mısır fiyatlarıyla ilgili açıklama yapmak isteyen üreticilere ilk etapta izin verilmedi. Daha sonra araya CHP’li Milletvekili Utku Çakırözer’in girmesiyle gerginlik sona erdi ve çiftçiler adına Burak Kuşan basın açıklaması yaptı. Kuşan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İTHALAT POLİTİKALARI VE YÜKSEK ENFLASYON YERLİ ÜRETİCİYİ ÇARESİZ BIRAKMIŞTIR”

“Geçimini topraktan temin eden başta bizler olmak üzere, toplumun önemli bir kesiminin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın faturası emeğiyle geçinen kesimlerin sırtına sarılmak istenmektedir. TMO’nun geçtiğimiz yıllarda ucuz ekmek ürettirmek bahanesiyle sanayici özelinde uyguladığı sübvansiyonun hazineye maliyeti milyarları aşmaktadır. Bugün çiftçiden esirgenen kaynaklar, konu sanayici olduğunda rahatlıkla kullanılmaktadır. Plansız, sorumsuz, vicdansız ithalat politikaları ve tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselişi yerli üreticinin yaşadığı dar boğazın sebeplerinden biridir. Dünyada tarımsal emtia fiyatları gerilerken, bir de üzerine vergisiz ve kotasız uygulanan ithalat politikaları ve yüksek enflasyon yerli üreticiyi çaresiz bırakmıştır.

“BUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

TÜİK verilerine göre yalnızca 2023 ağustos ayında bile; margarin yüzde 23.5, ekmek yüzde 18.5, tereyağı yüzde 15.8, yumurta yüzde 15, peynir yüzde 12.5, şeker yüzde 8.9, şebeke suyu yüzde 7.4, un yüzde 7.3, çay yüzde 7 zamlandı. Buna karşılık bir yılın sonunda mısır fiyatına yapılan % 5.3’lik komik zam, insan aklıyla alay etmektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

“80 MİLYONU DOYURAN ÇİFTÇİLERİN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN”

Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, çiftçi dayanma direncini kaybetti. Telafisi olmayan, uzun yıllar çiftçiyi mağdur edecek bu yanlıştan acele dönün. Bu memleketin hayrınadır. Bizler ürettiğimiz için cezalandırılmak istemiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır. 80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın.”

“ÜRETİCİLERİMİZ TEPKİLERİNDE HAKLI”

Daha sonra konuşan Utku Çakırözer şu ifadeleri kullandı:
“Şu anda tarım fuarındayız. Aslında tarım fuarının öznesi üreten çiftçi. Resmi açılış yapıldı. Sonra stantları gezerken çiftçi arkadaşlarımızın burada taleplerini sıkıntılarını dile getiren bir açıklamaları oldu. Benim görebildiğim kadarıyla tam olarak ne yaşadıklarını ne sıkıntılar çektiklerini ifade ettiler. Ellerindeki pankartlarda da meselenin ne olduğu çok belliydi. Ağırlıklı olarak girdi maliyetlerindeki yükseklik onları etkiliyor. İkincisi ve asıl olarak girdi maliyetleri yükseliyor ama satarken alım fiyatları çok düşük. Özellikle mısırda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor çiftçi. Türkiye’nin dört bir yanında gerçekten mısırdaki alım fiyatı beklentileri karşılamamış durumda. Çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda. Ziraat bankasına özel bankalara borcu var. Ürünün satmayı bekliyor. Beklediği fiyatın altında satabiliyor olduğunu görünce borcunu çeviremeyeceği düşünüyor. Tepkileri haklıdır, yerindedir. Umarım karar verici noktada olanlar bu tepkileri dinlerler. Mısır alım fiyatı yükseltilmesi gerekir.”

Kaynak: Anadolu Gazetesi (Meltem Karakaş)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.