Ekmeğin Sesi

"Ekmek Bakanımızın" dikkatine!

Gündem

Değerli okuyucularımız, kıymetli meslektaşlarım; Her zaman dediğimiz gibi, "İstanbul'da fırıncı olmak zor."

Türkiye'nin ekmek fiyatları bu şehir üzerinden sübvanse ediliyor! İşte, bu yüzden ekmek fiyatları en son İstanbul'da onaylanıyor.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, yaptığı basın açıklamasında, "Kasım ayında Türkiye genelinde, gecikmeli olarak da olsa 1 Ocak'ta İstanbul'da ekmeğin kilogram fiyatı 25 TL uygulandı" demesi, İstanbul fırıncısının göz göre göre mağdur edildiği gerçeğini gözler önüne sermektedir. 

Siyasi iradenin sözcüsü TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul'da ekmeğin ucuz olması için elinden geleni yapmaktadır. İstanbul'da ekmeğin ucuz olmasını sağlayarak, Türkiye'deki ekmek fiyatlarını kontrol etmeye çalışarak "EKMEK BAKANI" görevini yerine getirmektedir!

İstanbul ne zaman gündeme gelse basına demeçler vermesi, Ticaret Bakanlığı'na ziyarete gidip oradan Bakanlığa "Tarife dışı satışa 2 milyon TL'ye kadar para cezası kesilecek" açıklama yaptırması, baskı ve tehditle İstanbul fırıncısına ayar vermekten başka birşey değildir! Peki, Sayın Balcı'ya soruyorum;

Siz, İstanbul'daki fırınların üretim maliyetlerinden ve ekmek kapasitelerinden haberiniz var mı? Ankara'da bir fırın 3 bin - 4 bin ekmek üretirken, bu şehirde en iyi ekmek yapan fırın 2 bin ekmek üretebilmektedir. 

İstanbul, dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olmasına karşılık fırınların ekmek kapasiteleri de Türkiye'nin diğer illerine göre yarı yarıya düşüktür. 
Nasıl oluyor da ekmek, "İstanbul'da ucuz olsun da, ne olursa olsun" gibi algıyla, gerçekleri görmezden gelebiliyorsunuz?

Sizin, siyasi iradenin talepleri doğrultusunda sürekli İstanbul'a ayar vermeye çalışmanız esnafa haksızlıktır. Siyasi karizmanız için biz fırıncılar para kazanamıyoruz. İşletmelerimizi zor şartlarda ayakta tutmaya çalışıyoruz. 

İstanbul'da ekmeğin kilogram fiyatı 30 TL olmalıdır.

Elbette enflasyonla mücadele etmek, halkımızın ucuza ekmek alabilmesini sağlamak hepimizin birinci önceliğidir. Ki, biz fırıncılar olarak kazancımızdan fedakarlık yaparak bunu layıkıyla yapıyoruz. 

Madem ki, İstanbul'da ekmek fiyatları ucuz olsun isteniyor, o zaman bu şehrin fırıncısına özel teşvik paketleri açıklansın. 

İstanbul Fırıncılar Odası (İFO) Başkanı sayın Erdoğan Çetin ve ekibi bu süreçte ne yapıyor? Onlar da "Ekmek Bakanı"mızın direktifleri doğrultusunda çaresiz, o ne derse onu yapıyor.

İstanbul Ticaret Odası'nın, sözde görev yapan 12. Meslek Komitesi ise, hiçbir şey yapmıyor! Onların da ekmekçilikle ilgili hiçbir derdi yok! 12. Komite'nin yöneticileri olayları sadece izliyor.

Yahu! Sizler iki kurum olarak 3 bin 500 tane fırını temsil ediyorsunuz. Neden o koltuklardasınız? 

Sayın başkanlarımız;

Bizim haklarımızı savunmak için değil mi, mesleği daha ileriye taşımak değil mi amacınız?

Lütfen! Artık o sıcak koltuklarınızdan kalkın ve İstanbul fırıncısı için projeler üretin.

İSTANBUL'DA EKMEK TARİFESİ ÇIKTI DA NE OLDU?!

Sonuç olarak, resmi tarife olmamasına rağmen fırıncılar artan girdi maliyetlerinden kaynaklı ekmeği 1 Haziran 2022 tarihinden bu yana 5 TL'den satıyordu. Bir çok fırıncı da tarife dışı satış yapılmasından dolayı ciddi cezalar ödedi.

Nitekim, ekmeğin kilogram resmi olarak 1 Ocak'ta fiyatı 25 TL oldu. Bu fiyat zaten 7 aydır uygulanıyordu. Haliyle, İstanbul fırıncısının yeni yılla beraber gelen zamlarla birlikte beklediği fiyat en az 220 gram, 7 TL olması yönündeydi. Tabi, şu an bu fiyatı yapmak mümkün değil. Çünkü baskı ve tehditle fiyat isteyecek kurumlarımız etkisiz hale getirildi. 

"Mevlam neyler, neylerse güzel eyler."

MURAT YALÇIN

Yorumlar (1)

Cesim yavuz 1 Yıl Önce

Yüreğini sağlık kardeşim bızım temsılcımız böyle olmalı teşekkür başkanım

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.