Ekmeğin Sesi

'Ekmek fiyatlarını görüp fırıncıya değil, faturalara tepki göstermeliyiz.'

Gündem

Antalya'da bir esnaf iş yerine gelen faturaları yurttaşlarla paylaşıp zamlara tepki gösterdi: 'Ekmek fiyatlarını görüp fırıncıya değil faturalara tepki göstermeliyiz.'

Antalya'da bir esnaf Ocak ayından bu yana işletmesine gelen faturaları kara tahtaya yazarak tepkisini dile getirdi. Artan fiyatlar ve maliyetler karşısında fırıncıların direnme şansının giderek azaldığını ifade eden Vural Durmuş, "Bu maliyetler bu şekilde artarak giderse, fırıncıların temiz, içimize sinen ekmek üretmesi de hayal olur" diyor. 

'Tüm bunları sorgulamak önemli'

Yaşadığımız hayat pahalılığını ve her geçen gün artan maliyetlerin sorgulanması gerektiğini ifade eden Durmuş iş yerinde ekmek dışında çeşitli hamur işleri ve tatlı türleri de üretiyor. Ancak her geçen gün bir çeşit ürünü raflardan kaldırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. 

Her kalem ürünün maliyetinin geçmiş aylara göre katlanarak arttığını ifade eden Durmuş, "Bizim burada tükettiğimiz elektriğin kilovat cinsinden miktarında bir artış yok. Daha önce ne kullanıyorsam üç aşağı beş yukarı yine aynı elektriği tüketiyorum. Yeni bir cihaz alınmadı, mevcut cihazlar değişmedi, yeni dolaplar ya da soğutucular da yok. Ocak ayında ne varsa şimdi de o var. Ekmek üretimimiz de artmadı üstelik. 

Ancak bize geçen ay gelen fatura Ocak ayıda gelen faturanın 5 katından fazla. Buraya ekmek almaya gelen insanların bunu düşünmesi, ölçmesi tartması, tepki göstermesi lazım. Konu bir esnafın artan maliyeti değil ki. Böyle giderse fırıncılar ayakta kalmak için temiz ekmek üretme şansını yitirecek. Bu halk sağlığının konusu aynı zamanda" diyor. 

'Unun çuvalı geçen sene 220 liraydı şimdi 550 lira'

Piyasada görece daha ucuz unların da olduğunu ifade eden Vural Durmuş, "Her çeşit undan güzel ekmek çıkmıyor. Unun cinsinden tutun nasıl öğütüldüğüne kadar birçok belirleyeni var. Bunlar doğal olarak ekmeğin kalitesini ve lezzetini de belirliyor haliyle. Ancak bugün bizim tercih ettiğimiz ve kaliteli olması için emek verdiğim ekmek için bir çuval unun maliyeti 550 lira. Nasıl olacak bu iş? Aynı miktarda satış yaparak bu zamların üzerinden nasıl geleceğiz?

İnsanlar unutmasın ki fırıncılar bu ekonomide zurnanın son deliğidir. Yani ekonomi iyiyse de ekmek fiyatı ile ölçülüyor kötüyse de. Şimdi kalkıp insanlarında ekmeğe zam gelince bize kızması doğru değil. Bunca tabloya bakıp ekmek fiyatında tepki göstermek çaresizlik olur. Oysa faturalara, elektrik zamlarına, artan maliyetlere, hayat pahalılığına tepki göstermek lazım. Emin olun ben de ekmeği geçen sene gibi 2 liraya satmayı çok isterim. Ancak mümkün değil" diyerek düşüncelerini ifade ediyor. 

Kaynak: solhaber

Yorumlar (1)

Semiye Akın 2 Yıl Önce

Evet son derece haklı Vural Durmuş. Artan fiyatlar üreticinin değil ülkeyi yönetenlerindir. Fatura üreticilere kesilemez kesilmemeli.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.