Ekmeğin Sesi

Fırın işçilerinden eylem!

Gündem

Bingöl'de fırın işçileri, çalışma koşullarını protesto etti. DİSK’e bağlı Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş) öncülüğünde Dörtyol’da Saat Kulesi önünde toplanan işçiler “Ekmek ucuz olabilir ama emek ucuz olamaz” pankartı açtı.

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan'ın da katıldığı eylemde işçiler adına sendikanın Bingöl temsilcisi Murat Bulut açıklama yaptı.

Haftalık dinlenme haklarının olmadığını, sigortasız çalıştırıldıklarını söyleyen Bulut, işverenlerin ekmeği ucuza mal etmek için işçilerin ücretlerini düşük tuttuğunu, çalışma şartlarının kötü olduğunu söyledi.

'BİZ MEZARDA EMEKLİ OLUYORUZ'

Murat Bulut, ucuz ekmeğin faturasının kendilerine çıkarıldığını belirterek şöyle konuştu: “Her öğün sofranızdan eksik olmayan, o güzel ve pişkin ekmeği üreten biz fırın işçilerinin ne iş, nede sosyal güvencesi var. Yasalarda yazan 8 saat çalışmamız gerekirken 14 saat çalışıyoruz. Haftalık dinlenme hakkımız yok denecek kadar az. Sigortamız yok, çünkü işverenler bizim yerimize eşini, dostunu, çocukları ve yakınlarını sigortalı gösteriyorlar, onlar emekli oluyor, biz mezarda emekli oluyoruz."

Bingöl’de ekmeğin fiyatının resmi rayiç fiyatının 7.5 lira olmasına rağmen, fırıncılar arasındaki rekabet nedeniyle düşük fiyatla satılan ekmeğin faturasının işçilere çıkarıldığını, Bingöl Belediye Başkanı ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı’nın kendi aralarında anlaştığını öne sürerek şöyle devam etti: “Sözüm ona halka ucuz ekmek vermekle övünüyorlar. Bingöl Valisi, Bingöl Belediye başkanına şunu söylemek istiyoruz, ekmek ucuza satılsın buna itirazımız yok, ama bizim emeğimiz üzerinden ekmeğin ucuza satılmasına razı değiliz. Haklarımızı ve emeğimizin karşılığını istiyoruz."

Fırın işçileri taleplerini şöyle açıkladı:

1- İşverenlerin arasındaki rekabetin sorumlusu biz değiliz, ücretlerimizin artırılmasını istiyoruz.

2- Haftada bir gün dinlenme hakkı istiyoruz.

3- Tüm işçilerin amasız, fakatsız sigortalarının yapılmasını, kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırmaya son verilmesini istiyoruz.

4- Haftada 45 saat çalışma hakkı istiyoruz. Günde 14 saat çalışma son bulsun.

5- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Valilik ve Belediye denetim görevini eksiksiz yaparak işverenler arasındaki rekabete son verilmesini talep ediyoruz.

Kaynak: Duvar

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.