Ekmeğin Sesi

Fırın işletmeleri kepenk kapatıyor!

Gündem

Şanlıurfa’da fırın işletmeleri un fiyatlarının yüksek olmasından dolayı zararına satış yaptıklarını ileri sürdü. Ekmeğin maliyetini 3 lira olduğunu söyleyen Şanlıurfa Unlu Mamuller Dernek Başkanı Salih Canpolat, TMO tarafından fırıncılara verilen un desteğinin kendilerine ulaşmadığını iddia etti.

Türkiye genelinde buğday fiyatlarının yükselmesiyle birlikte un fiyatları da beraberinde yükseldi. Şanlıurfa’da ekmek fiyatlarının yükselmemesi için TMO tarafından fırıncılara un desteği verildi. Ancak Şanlıurfa Unlu Mamuller Dernek Başkanı Salih Canpolat desteğin kendilerine ulaşmadığını ileri sürdü. Ekmeğin siyaset malzemesi olarak kullanılmamasını isteyen Canpolat, halk ekmeği çıkarırız gibi tehditlerin yapılmamasını istedi. Yakın zamanda birçok işletmenin kepenk indirdiğini söyleyen Canpolat, desteğin tüm fırıncılara ulaştırılması gerektiğini belirtti.
Yağ, un, susam, maya ve şekere yapılan zamlardan unlu mamul işletmeleri kepenk indirmeye başladı. Konu hakkında Urfa Değişim gazetesine konuşan Başkan Salih Canpolat fırıncıların mağdur olduğunu 3 lira maliyeti olan ekmeği 2.5 TL’ye sattıklarını söyledi.

EKMEĞİN MALİYETİ 3 LİRA!

Şanlıurfa Unlu Mamuller Dernek Başkanı aynı zamanda Tüm Fırıncılar Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Salih Canpolat, fırıncıların ciddi anlamda mağdur olduğunu kaydederek, “Ekmeği 2 liraya verdiğimiz dönemde bir çuval un 180 lira civarıyken şu an 2,5 liraya verdiğimiz ekmeğin un çuvalı 450 liraya satılıyor. Ekmek maliyeti şu an 3 TL iken fırıncı esnafı 2,5 liradan ekmek veriyor. 8 ay 1 yıl gibi bir süre içerisinde hükümetin esnafa devlet destekli buğdayı TMO fabrikalara verip esnafa ucuz un vermesi için bir çalışma başlatılmış ama burada ne yazık ki hiçbir fırıncı esnafımız bu destekten faydalanamadı” dedi.

RAYİÇ BEDEL TÜM GIDA ÜRÜNLERİNE UYGULANSIN!

Rayiç bedelin tüm gıda ürünlerine uygulanmasını isteyen Canpolat, “Yetkililere sesleniyorum. Tüm gıda ürünlerinde serbest piyasa iken sadece fırıncının Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’na bağlı olması rayiç fiyatlarımızı bakanlığın belirlemesi sıkıntı oluşturuyor. Gönül ister ki tüm gıda ürünleri rayice bağlı olsun. Çünkü fahiş bir fiyat artışı var. Yüzde 200 yüzde 300 gibi artışlar var piyasada. Bugün 15 liraya aldığımız meyve suyunun kolisi şu an 90 TL, 8 liraya sattığımız 2 buçuk litre kolanın bugün itibarıyla 20 lira oldu. 180 liraya aldığımız un şu an 450 lira ama ekmek halen eski fiyatta devam ediyor. Her gün bir esnafımız kepenk kapatıyor. Bu nereye gidiyor bu devletin bu ülkenin yetkilileri nerde, hani sıkıntımız büyük, bir an önce buna bir çözüm bulunması lazım, söylenecek çok söz var burada esnafımız ciddi derecede mağdur bunun bir an önce çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

EKMEK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN!

Canpolat, “Ülkede siyaset her zaman ekmek üzerinde yapılıyor. Biz buna karşıyız. Atıyorum bakanlık bir rayiç verdiği zaman fiyatı geçen dönem 2,5 lira iken 4 lira oldu. Büyükşehir belediye başkanı çıkar ben halk ekmeği kururum. Vali Bey engeller, bakan çıkar tehdit eder. Başkan çıkar ayrı bir açıklama yapar. Rayice bağlı fiyatları siz belirliyorsunuz, bize yaptığınız muameleyi bir başka gıda satışı yapan esnaflara gösterse en azından adaletli olur. Biz buna karşıyız, ekmek üzerinden siyaset yapılmasın. Her gün bir tane kepenk kapanıyor. Yazıktır, en basiti Urfa’mızın en büyük tesisi kapandı. Şu an işletmecisi toptancılığa girdi ve makine satıyor” diye konuştu.

“EKMEKTE GÜNLÜK 2 BİN 500 LİRA CİVARI ZARAR EDİYORUZ”

Unlu mamuller işlemecisi Mahmut Kaya ise, 3 lira maliyetle günde 5 bin ekmek çıkardıklarını ve günlük zararlarının 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında değiştiğini söyledi. İşletmesine daha önce 40 personel çalıştırdığını kaydeden Kaya, “40 personelden geriye 5 personel kaldı. Bu un fiyatlarının artışından dolayı benle beraber Urfa genelinde 20 taneye yakın fırın kapatmıştır. Bende dahil olmak üzere son demlerimizi yaşıyoruz bende kapatmak üzereyim” dedi.

Kaynak: Mehmet Halhalli-Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.