Ekmeğin Sesi

Fırıncıdan kritik Ramazan uyarısı: Çok zor geçecek

Gündem

Aydın'da, Sümer Unlu Mamuller işletmesi sahibi Ertuğrul Oflioğlu, Ramazan ayına ekonomik koşulların dar boğazında hazırlanabildiklerini ifade ederek, imkanlar doğrultusunda vatandaşları mağdur etmeyeceklerini söyledi.

Ramazan ayı bu gün itibariyle başlarken, fırınlarda da hummalı çalışmalar sürüyor. Nazilli’de 280 gram Ramazan pidesinin 5 lira açıklanmasının ardından vatandaşlar iftar sofralarına pidelerle süslüyor.

Sümer Unlu Mamuller işletmesi sahibi Ertuğrul Oflioğlu, fırıncıların bu seneki Ramazan ayı zorluklarını ve piyasanın şartlarını masaya yatırdı. 

“Çok zor geçecek”

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Oflioğlu, “Bu sene Ramazan ayı özellikle imalatçılar adına çok zor geçecek. Ham maddenin fiyat argümanında çok sıkıntı yaşıyoruz. Aldığımız ürün, ürettiğimiz mamule verdiğimiz fiyatı kurtarmıyor. Bu da üreticileri zor durumda bırakıyor.” dedi.

35 yıllık fırıncı esnafı olduğunu belirten ve Ramazan ayı önünde ham maddelere gelen zamlarla farklı bir tablonun oluştuğuna dikkat çeken Oflioğlu, şunları kaydetti: “Biliyorsunuz şekere yüzde 31 zam geldi. Sıvı yağ fiyatları ortada. Piyasada ben kendi imkanlarımı kullanarak şekerin çuvalının 530 liraya da bulabilirim, ama bir başka esnaf arkadaşım 700-750 lira arasında satın alabilir. Arada ciddi bir uçurum oluştu. Devlet kanalıyla bulduğun sıvı yağ 520 lira bandında, toptancı bazında baktığında 600 liranın altında sıvı yağ yok. Unda da aynı durumlar söz konusu ve torbada 100-150 lira fark var. Bu yüzden esnafımız Ramazan ayında ciddi sıkıntı çekecek.” 

“3-4 fırın bir gecede kapandı”

Nazilli’deki haksız rekabetin ilçenin kanayan bir yarası olduğunu işaret eden Ertuğrul, “Türkiye argümanına ve matematiğe sığmayan bir rekabet ortamı var. Bunu bir türlü aşamadık. Hem işletmeciler hem de idareciler olarak kimse bu için ucundan tutmadı. Ucuz, herkese yarar. Nazilli’de 30 fırında 300 hatta 350 kişi ekmek yiyor. Pandeminin zorlu koşulları ve haksız rekabet nedeniyle son 2-3 senede 3-4 fırın bir gecede kapandı.” diye konuştu.

“Yeni bir zam imkansız”

Vatandaşın alım gücünün ortadan kalktığına vurgu yapan Oflioğlu, “Bu saatten sonra ham maddeye zam gelirse, imalatçı üretim yapamaz. Üretemeyiz. Biz mamullerimize zam yapmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Nazilli’de 210 gram ekmeğin 3 lira olduğunu hatırlatan Oflioğlu, sektörün ilçede giderek daraldığını ve kente dışarıdan kaynak aktarılması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Aydın Yeni Haber

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.