Ekmeğin Sesi

Fırıncılar, un fiyatlarındaki büyük oyunu anlattı

Gündem

Şanlıurfa ve birçok ilde un fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı ekmeğe peş peşe zam gelince Toprak Mahsulleri Ofisi, konuya el koyup unun çuvalının 185 ile 200 lira arasında satılmasını kararlaştırmasına rağmen fabrikaların kurnazlıkla un fiyatlarını yine yükselttiği ortaya çıktı.

Şanlıurfalı fırıncılar un fiyatlarında oynan bu oyundan dert yanmaya başladı. Urfadasın haber sitesine konuşan fırıncılar, fabrikaların devletin belirlediği rakamı resmiyette fişe girdiğini kalan kısmını da elden aldığını iddia etti. Bazı un fabrikalarının TMO’nun belirlediği fiyata un satmaya yanaşmadığı söyleyen Doğan Ekmek ve Pide Salonu işletmecisi Ahmet Doğan un fiyatlarının yüksek olmasının yanında denetimlerinde az olmasından yakındı. Ahmet Doğan Urfadasın mikrofonlarına şunları aktardı; “Bir ay önce Toprak Mahsuller Ofisi fabrikatörlerle 6 aylık bir anlaşma imzaladı. Yani fabrikaların 185 lira üstünde un satamayacakları anlaşması yapıldı. Bayiler de en fazla 200 TL’ye un satma izni aldılar. Ama bize daha hiç 200 liraya un gelmedi.

FABRİKATÖRLER VE BAYİLER BİZİ ÇOK MAĞDUR EDİYOR! DENETİMLER ARTIRILSIN

Aldığımız fiyatlar her seferinde 240, 257,260 TL. Biz de badiye giderek uncular ile tartıştık. Çıkardı bize belgeleri gösterdi. Resmi olarak kesilen faturalar 185 TL. Banka üzerinde bayilerden alınan para 185 TL. Ama adam sonra gelip elden o farkı alıyor. Fabrikalar bana ‘Eğer sen bende 240’a un almasan ben sana un satmam.’ diyor. Bizde vatandaşa ekmek yapmak için haliyle o yüksek fiyatlara alıyoruz. Yani çok büyük bir dalavere dönüyor. Fabrikatörlerde bayiler bizi çok mağdur ediyor. Umarım daha iyi olur devletimizin desteği boşa gitmez. Adamlar resmi olarak 185 yazıyor. Devlet böyle biliyor. Bir de denetimler de az. Bu arada eğer denetim sık olsa adam bunu yapamaz. Undaki bu oyun tespit edildiğinde ilkinde 2 trilyon cezası var. ikincisinde ise 1 yıl ticaretten men cezası var. Demek ki denetim yok bunlar bunu yapıyor.”

GEREKEN YAPILMAZSA BU DURUM EKMEK ZAMMINI BERABERİNDE GETİRİR

Palmiye Pide ve Lahmacun Fırını sahibi Sedat Beyazaslan ise; “Devletimiz bir fiyat belirlemiş. Bize gelene kadar baya yüksek oluyor. Misal un 180 ise bize gelişi 260, 265, 350’ye kadar çıktı. Devlet bunun önlemini aldı. Un fiyatları sabitlendi. ‘200 lira üstü olmayacak’ dedi. Ama bugün un 270 lira . Devlet büyüklerimizin derhal bir el atması gerekiyor. Yoksa ister istemez bu durum ekmek fiyatlarına yansıyor. Bugün ekmek 2 lira ama devlet BM’lere 1.50 veriyor. Bununda önüne geçilmesi lazım. “ dedi.

Kaynak: Urfadasin.com (Mehmet KIRVAR)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.