Ekmeğin Sesi

Fırıncılara örnek Beykoz başarısı

Gündem

Beykoz ilçesi devletin belirlediği yüzde 20 bayi kar oranını uygulamayı başardı

Fırıncıların en çok suistimal edildiği konu, bayi karları. Yasalara rağmen zincir marketler ve bakkallar, istedikleri gibi kar payı alıp fırıncıları mağdur ediyor. Ekmeğinden olmak istemeyen fırıncı ise bu duruma boyun eğmek zorunda kalıyor. İstanbul Beykoz ilçesi bu yasa dışı uygulamaya kendi bölgesinde son verdi.

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Beykoz Şube Başkanı Recep Çelik Fırıncılara birlik örneği Beykoz’dan

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Beykoz Şube Başkanı Recep Çelik, bunu nasıl başardıklarını Ekmeğin Sesi’ne anlattı. Bunun uzun vadeli bir süreç olduğunu belirten Çelik, zorluklara rağmen daha da başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi.

“Beykoz fırıncılar olarak yüzde 20 yani devletin belirlediği yüzde 20 bandını uyguladık. Zorluklar yaşıyoruz ama yüzde 70 sahada bir başarımız var geri kalan yüzde 30 kısmını da bir sonraki uygulamada inşallah kapatacağımızı düşünüyoruz. Hiçbir şey bir anda olmuyor. İleriki safhalarda bunu başaracağız."

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Beykoz Şube Başkanı Recep Çelik Tam 23 senelik emek var

Fırıncılar arasında birlik oluşturmak en büyük zorluklardan. Beykoz’daki tüm fırıncıları bir araya getirmek için hep birlikte yıllarca emek verdiklerini anlatan Recep Çelik, en önemli noktanın güven sağlamak olduğunu belirtti.

Fırıncıları tam 23 senede bir araya getirdik. Ben ilk başladığımda 97 yılında Beykoz’da hiçbir fırıncı birbirlerine selam vermiyordu. Daha önceki yönetenler uygulamalarından dolayı fırıncıyı birbirlerinden kopartmıştı. Biz doğru işler yaparak, adaletli davranarak fırıncının bu süreçte güvenini kazandık. Bizim işin temelinde güven var.”

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Beykoz Şube Başkanı Recep Çelik Beykoz’da şişmiş fırın sayıları da düşürülüyor

Özellikle İstanbul’da fazla fırın sayıları ön plana çıkıyor. Bu fazlalık düşük kapasitelere, kapasite sorunu da maliyet artışı ve ekmek fiyatlarının yüksek olmasına sebep oluyor. Fırın sayılarının, yerel yönetimlerin zamanında mevzuata aykırı fırın yapımına izin vermesi yüzünden arttığını savunan Çelik, projelerine 2009 yılında başladıklarını söyledi.

"2009 da başlattığımız projemizi 2014’te de yürürlüğe koyduk. Bugüne kadar 14 tane fırın kapattık Beykoz’da. Şimdi yakında bir 5 tane daha kapatacağız. Fırıncı arkadaşlarla bütçe havuzu oluşturuyoruz. Kapatılacak ruhsatsız fırının bedeli neyse, sahibini mağdur etmeden ödüyoruz. Evrak işlemlerini halledip fırını kapatıyoruz. Son olarak dükkanın içindeki fırın yapısını bir daha açılmamak üzere yıktırıyoruz. İki taraf da memnun bu durumdan."

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Beykoz Şube Başkanı Recep Çelik “Şu an en kaliteli ekmeği yapan Beykoz İlçesi”

En önemli şeyin güven oluşturmak olduğunun altını çizen Çelik, fırıncı meslektaşımızın mesleğine karşı saygısını geliştirdik diyor.

“İşletmeleri geliştirdiğinizde rekabet ortadan kalkıyor. Çünkü kendini geliştiren yatırım yapan işletmeler rekabete ihtiyaç duymuyor.

Fırınlarımızın konseptlerini değiştirdik. Daha modern ve çeşitliliği çok olan fırınlara dönüştürdük. Bugün Beykoz, İstanbul’un en kaliteli en çeşit ekmeğini yapan bir ilçe. Bunu tüketicilerimiz söylüyor.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.