Ekmeğin Sesi

Fırıncılardan 'askıda ekmek' desteği

Gündem

Koronavirüs salgını bir çok kişinin işini kaybetmesine bazılarının ise işe gidememesine neden oldu. Zor zamanlar yaşadığımız bu günlerde ihtiyaç sahiplerine bir destek de İstanbul fırıncılarından geldi.

Koronavirüs salgını bir çok kişinin işini kaybetmesine bazılarının ise işe gidememesine neden oldu. Zor zamanlar yaşadığımız bu günlerde ihtiyaç sahiplerine bir destek de İstanbul fırıncılarından geldi.

Tüm fırıncılar salgınla mücadele kapsamında işlerine ara vermeden çalışmaya, ekmek üretmeye devam ediyor. Biz bize yeteriz kampanyasında ülkece birlik olduğumuz bu günlerde fırıncılar da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza askıda ekmek kampanyasıyla destek oluyor.

Üstelik sadece salgın zamanı da değil. Zaten bu güne kadar ihtiyacı olan herkes fırının kapısından içeri girerek ekmeğini rahatça alabiliyordu. Ancak bu süreçte fırıncılar ve müşteriler ekmek yardımında bulunmaya daha çok özen gösteriyor. Öyle ki askıda biriken ekmek sayıları neredeyse 3 – 4 katına çıktı.

Askıda ekmek uygulaması ile fırıncılar Osmanlı döneminden günümüze gelmiş bir geleneği sürdürüyor. Bu uygulama ile fırıncı hem kendisi ihtiyaç sahiplerine destek oluyor hem de yardım etmek isteyen vatandaşlar ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü görevi görüyor. Yani bir elin verdiğini diğer el görmesin misali kimin, kime yardım ettiğini fırıncıdan başkası bilmiyor. Peki nedir bu askıda ekmek uygulaması?

Askıda ekmek bir çok kişi tarafından bilinen, fırınlarda uygulanan bir yardımlaşma örneği. Detaylı anlatacak olursak. Müşteri olarak fırına gittiniz. Kendinize 2 adet ekmek almak istiyorsunuz. 4 adet ekmek parası ödeyip 2 adet ekmeği fırından alıp çıkıyorsunuz. Kalan 2 ekmek askıda… Yani tahtaya yazılıyor. İhtiyaç sahibi geldiği zaman ekmeğini ücretsiz olarak alabiliyor.

Ayrıca İstanbul’un bir çok belediyesi salgın kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere gerekli desteği verirken, talep edildiği takdirde ekmek ihtiyacı fırınlar tarafından ücretsiz olarak karşılanıyor. Bunun yanında fırıncılar yaklaşan Ramazan ayını da düşünerek şimdiden yardım kolilerini oluşturmaya başladı. Vatandaşı her zaman düşünen fırıncıların bu duyarlılığı yaptıkları mesleğin büyüklüğünü ve önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ekmeğini fırından al, askıda senin de bir ekmeğin olsun.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.