Ekmeğin Sesi

Fırıncının gözü kulağı, yarınki mahkemede

Gündem

Ekmeğe yüzde 30 zam isteyen fırıncı esnafının gözü, kulağı 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde. Esnaf, Ekmek Fiyat Komisyonu'nun reddettiği zammı yargı yoluyla almak istiyor. İlk duruşma yarın yapılacak.

EKMEK satış fiyatı için önerdikleri yüzde 30’luk zam talebi Antalya Valiliği Ekmek Fiyat Komisyonu tarafından reddedilen fırıncı esnafı, kararı yargıya taşımıştı. Zam talebinin yarın 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüşüleceğini kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 7’nci Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi üyesi Murat Totoş, yapılacak ilk duruşmada fırıncı esnafının lehine karar çıkmasını beklediklerini söyledi.

YÜKÜMÜZ ÇOK FAZLA

Ekmeğin üretimi için gerekli olan en önemli ham maddelere ciddi oranda zam yapıldığını kaydeden Totoş, şöyle devam etti: “Tüm esnaf dayanmaya çalışıyor. Yükümüz çok arttı. Kendi işletmemde 30 kişi çalışıyor. Böyle giderse ben de kepenk indireceğim. En az iş yapan fırından bile 10 işçi ekmek yiyor. Artık öyle bir noktaya gelindi ki bazı işletmeler işçilerini çıkarıp eşiyle çocuğuyla üretim yapıyor.”

YARGIYA GÜVENİYORUZ

“Buğday satış fiyatına yaklaşık yüzde 48 zam yapıldı. Ekmek buğdaydan yapılmıyor mu? Normal şartlarda yüzde 30’luk zam bile bizi kurtarmaz ama en azından ayakta kalabiliriz. Açıkçası biz bu zammı işletmelerimizi kapatmamak adına istiyoruz. Mahkemenin uzaması da belimizi büker. Zam onaylansın sonra istenirse bilirkişi atanır ve haklılığımız bir kez daha kanıtlanır. Yoksa aylarca sürecek bir yargı süreci de esnafa darbe vurur. Bizim adalete olan güvencimiz sonsuz.”

KURAKLIK BUĞDAYI VURDU

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren Nar-Un Halim Kırtız Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cem Oğuz Kırtız, bu yıl yaşanan kuraklığın ve uluslararası piyasalarda mısır eksikliğinin buğdayı tetiklediğini söyledi. Kırtız, “50 kilogramlık bir çuval unun fiyatı 165 TL seviyesinde. Geçen yıl bu 110 TL civarındaydı. Ekmek açısından bakarsak da fiyat dediğimiz şey zincirlemedir. Ham maddede artış varsa nihayetinde artış kaçınılmaz” dedi.

FIRINCI NE İSTİYOR?

Antalya’da halen 200 gram ekmek 1.5 TL’den satışa sunuluyor. Fırıncılar 210 gram ekmeğin 2 TL’den satılmasını talep ediyor. (Hürriyet)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.