Ekmeğin Sesi

Fırıncıya yazılan cezalar ne olacak? Yeni fiyat tarifesi zamanında çıkacak mı?

Gündem

İstanbul Fırıncılar Odası'nın Gaziosmapaşa'da düzenlediği "Çözüm İçin Birlik Toplantısı" gerçekleştirildi. Oda Başkanı Erdoğan Çetin'in moderatörlüğündeki toplantıya tüm ilçelerin fırıncı temsilcileri katıldı. Özellikle fırıncılara yazılan cezalar ve tarife konusuna değinen Oda Başkanı Çetin, "Aralık 2023 tarihi itibariyle başlayan denetimler ve bu denetimlerde tutulan tutanaklar, neticesinde kesilen cezaların hafifletilmesi, yapılabiliyorsa da affedilmesi için çalışmalar olacak" dedi.

İstanbul Fırıncılar Odası'nın "Çözüm İçin Birlik Toplantısı" yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Oda Başkanı Erdoğan Çetin'in moderatörlüğündeki toplantıya, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Yardımcısı Sultan Selim Şimşek, İTO 12 No'lu Komite Başkanı Ahmet Karadağlı, Komite Meclis Üyesi Talat Çelik, Nadir Durmaz, İstanbul Ticaret Borsası Komite Üyesi Abdullah Çerman, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Yavuz Demirkol ve ilçe fırıncı temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, "İçinde bulunduğumuz durum ekmek maliyetlerinin çok yükrseltiği, ekmekten neredeyse zarar ettiğimiz bir an bir durum" olduğunu söyleyerek, "İstanbul Fırıncılar Odası ve Ticaret Odası ile birlikte yeni bir fiyat tarifesi yaptık. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Ancak, seçimlerden önce bir tarifenin çıkması mümkün görünmüyor. Bu sadece İstanbul’la ilgili bir durum değil, tüm Türkiye ile ilgili bir durum… Şu anda tüm illerimizde ekmeğin kilogram fiyatı 40 TL’ye geçmiyor. Bizim de tarifemiz 40 TL olarak çıkmıştı. Ama, tüm fırıncılar aynı anda 10 TL’ye geçtiği için Vali bey kanalı ile Bakanlık bu tarifeye itiraz etti ve tarifemiz 6,5 TL’ye çekilmişti. Ondan sonraki süreçte gerek biz gerekse Ticaret Odası yetkilileri, görüşmeler yapmak suretiyle tekrardan 210 gram 8 TL olarak güncelledik. Fakat, bu tarife bize şu anda yeterli değil" dedi.

"ÖNÜMÜZDE SEÇİM VAR! BUNU KULLANMALIYIZ"

Sektörün içinde bulunduğu sorunların çözüm yerinin hükümet olduğunu kaydeden Başkan Çetin, 29 Mart'da yapılacak yerel seçimleri işaret etti. Bu seçimde fırıncı kendini İstanbul'da düzgün bir şekilde ifade ederse, sadece tarifeyle ilgili değil, diğer tüm sorunların büyük bir bölümünün çözüleceğine inandığını belirtti. 

"350 BİN KİŞİLİK BİR AİLEYİ TEMSİL EDİYORUZ"

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum ile bir toplantı planladıklarını aktaran İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, şunları söyledi,

"Ruhsat, ruhsat devri, kentsel dönüşümle birlikte yıkılacak bir fırının, bir binanın hak kaybı olmaması noktasındaki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, işletme kayıt belgeleriyle ilgili de Tarım Bakanlığı gibi bakanlıkları, Murat Kurum ile yapılacak toplantıya davet etmek. Bu toplantıda da, hazırlayacağımız dosyada İstanbul’da 3 bin 500 adet fırın olduğumuzu, 15’er çalışanı, işletme sahibi olarak ailesinin en az 4’er kişi olduğunu; bakkal, market gibi 10’ar tane bayisi olduğunu, bunları topladığımızda, böldüğümüzde, çarptığımızda 350 bin kişilik bir aileyi temsil ettiğimizi düzgün bir şekilde yazılı, çizili olarak anlatabilirsek bazı konularda muvaffak olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu toplantı için 9 ila 15 Şubat arasındaki bir tarih verildi" diye konuştu.

FIRINCIYA KESİLEN CEZALAR NE OLACAK?

İBB Adayı Murat Kurum ile yapacakları toplantın içeriğine ilişkin bilgi veren Çetin, özellikle fiyat tarifesinin geç çıkması ve zamamında verilmesi gerektiğine vurgu yapacaklarını kaydetti. Çetin, fırınlara yapılan denetimlerde yazılan cezalara ilişkin olarak da, şunları söyledi, "Aralık 2023 tarihi itibariyle başlayan denetimler ve bu denetimlerde tutulan tutanaklar ve bu tutanaklar neticesinde kesilen cezaların hafifletilmesi, yapılabiliyorsa affedilmesi. Ruhsatsız fırınlarımızın İstanbul’da durumu belli… Fırın açılıyor, ama fırın kapanmıyor. Ya mevcut ruhsatsız fırınların kapatılması veya ruhsatlandırılması. Neden peki böyle keskin konuşuyorum? Bir şekilde bunu durdurmamız gerekiyor. Çünkü sürekli fırın açılıyor. Ekmeğin belli bir fiyatta yetkililer tutmak istiyorsa, zam vermek istemiyorsa buna dur demeli. İstanbul’da şu anda nüfusa oranla 2 bin fırın fazla. Dolayısıyla her açılan fırın ekmeğe zam noktasında geri dönüyor. Yetkililer artık bunu tespit etti."

Çetin, şöyle devam etti:

"Diğer bir konumuz da, işletme kayıt belgesi… İşletme kayıt belgesi olmayan açılmış mevcut fırınlar var. Yine, ruhsattaki gibi bunların ya kapatılması veya işletme kayıt belgelerinin verilmesi. Sürekli konuştuğumuz bir konu da, kentsel dönüşüm… İBB Adayı Murat Kurum ne diyor, ‘İstanbul dönüşecek.’ İstanbul’da fırınlarımız dönüştüğünde yüzde 90 oranında eski binalar yıkılacak. Bugün olmasa bile 10 - 20 yıl sonra yıkılacak. Burada, ruhsatlı bir işletmenin hak kaybının yaşanmaması için çalışma yapılması gerekiyor. Personel konusunda da çok sorunlar yaşıyoruz. Bu konu hakkında, Ticaret Bakan Yardımcımız Mahmut Gürcan ile görüştüm. Bugün 1 milyon kişi olsa fırıncılar bunların büyük bir bölümünü istihdam edebilir. Hepimizde şu an personel sıkıntı var. Bu sorun maaştan, SGK’dan değil, bizim yerli ve milli insanımız fırınlarda çalışmak istemiyor. Fırıncılığı tercih etmiyor. Dolayısıyla bizim bir şekilde buna yabancı personel noktasında izin almamız gerekiyor.

İSTANBUL'DA YENİ EKMEK VE RAMAZAN PİDESİ FİYATLARI

Oda Başkanı Çetin, İstanbul için teklif edilen yeni ekmek ve Ramazan pidesi fiyatlarını da açıkladı: 200 gram 10 TL, 250 gram 12,5 TL. Pide fiyatında ise, 340 gram 20 TL, yumurtalısı 25 TL. 500 gram 30 TL, yumurtalısı da 35 TL (Kg. 60 TL).

TOPLANTIDA SÖZ ALAN BAZI FIRINCI TEMSİLCİLERİ:

SARIYER FIRINCILAR DERNEĞİ BAŞKANI YAŞAR GİRGİN:

"Yeni fiyat tarifemiz İTO meclisi'nden çıktı. Çıktıktan sonra sayın Valimiz fiyatı geri çekti. İstanbul Ticaret Odası'ndaki yetkililer bir tane basın açıklaması yaparak neden fırıncıyı savunmadılar? Bu arkadaşları Ticaret Odası'na bizlerin haklarını savunsunlar diye seçtik."

EKMEK SANAYİ İŞVERENLER SENDİKASI BEYKOZ TEMSİLCİLİĞİ BAŞKANI RECEP ÇELİK:

“200 gram 8 TL’lik fiyat tarifesi iptal edildikten sonra sektör çok büyük bir baskı altına alındı. Beykoz’da bir fırına ayda 10 tane denetleme yapılıp, 10 tane tutanak tutuldu. Peki, bu süreçte bizim kurumlarımız neden hiç ses çıkarmadı? Biz ses çıkarmadıkça üzerimize geliyorlar. Biz ilçe başkanları olarak bu duruma sessiz kalmadık. Baskıları sonlandırmak için her yere müracaatta bulunduk."

ORTAKÖY FIRINI SAHİBİ FUAT ZORLU:

“İstanbul’daki fırınlarda şu anda kapasitesi ortalama 2 bin 500. Bu 2 bin 500 ekmeği sabah ve akşam çıkaracaksın. Personel giderlerini, masraflarını hesaplayacaksın ve ortaya koyacaksın. Bunu koyduğun zaman neden itiraz ediliyor? Bunu anlamak mümkün değil. Yani, 2 bin 500 ekmeğin 10 bin TL masrafı çıkıyor. Denetimler yapılıyor. Bu denetimlere polis de eşlik ediyor. Müşterimin önünde, ‘Bana şu ekmeği tart’ diyerek, onursuzca davranışta bulunacak. Bizim kurumlarımız da, buna kayıtsız kalacak! Yok böyle bir şey… Biz bunlara ses çıkarmazsak dozaj daha da büyüyecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.