Ekmeğin Sesi

Fırınlardan "karanlık" protesto!

Gündem

Almanya’da enerji krizinden en çok etkilenenlerden biri olan fırıncılar, artan enerji fiyatlarını farklı bir şekilde protesto etti. Sembolik olarak ışıklarını söndürerek çalışan Kuzey Almanya’daki fırıncılar, özellikle politikacılar tarafından kendilerini yalnız bırakılmış hissediyor. Bu eylemle, yardım olmadan birçok fırıncının varlığının tehdit altında olduğuna dikkati çekmek istiyorlar.

“IŞIĞIMIZ Tükeniyor. Bugün ışık, yarın soba?” sloganıyla yapılan eylem çağrısında, satışın gerçekleştiği dükkanlarda hiçbir ışığın açık bırakılmaması istendi. Ancak karanlığa rağmen satışlar gerçekleşti. Fırıncılar Meslek Birliği’ne göre, Schleswig-Holstein, Hamburg, Bremen, Aşağı Saksonya ve Mecklenburg-Vorpommern’den oluşan beş eyalette binlerce satış noktası bulunan yaklaşık 800’den fazla fırın var. Fırıncıların en küçüğünden, binden fazla çalışanı olan şirketlere kadar değişen büyüklükleriyle orta ölçekli ekonomiyi temsil ettikleri belirtildi. Birlik tarafından yapılan açıklamada, bu küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlığının şu anda tehdit altında olduğu ifade edildi.

YÜZDE 70’İ GAZLI FIRIN KULLANIYOR

Fırıncıların, fırın ve soğutma sistemleriyle yaptıkları üretim nedeniyle özellikle enerji fiyatlarındaki artıştan çok etkilendiklerine dikkat çekildi. Uzmanların, şu anda orta ölçekli işletmeler için öngördüğü gaz fiyatlarındaki yedi kat artış ve 2023 yılına kadar elektrik fiyatlarındaki dört kat artışı fırıncıların tek başına karşılamasının mümkün olmadığı vurgulandı. Alman Fırıncılık Ticareti Merkez Birliği tarafından yayımlanan bir raporda ise asgari ücretteki artış nedeniyle personel maliyetleriyle birlikte un ve diğer ham madde fiyatlarının önemli ölçüde arttığına dikkat çekilerek, yüzde 70’i gazlı fırın kullanan işletmecilerin kendilerini bir ‘maliyet tsunamisi’ne maruz kalmış gibi hissettiği ifade edildi. Sektörde fiyat rekabeti yaşandığı için maliyetlerdeki artışlar da müşterilere ancak sınırlı ölçüde yansıtabiliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.