Ekmeğin Sesi

Gıda, Ambalaj, Katkı Maddeleri ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı

Gündem

İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) tarafından F İstanbul Fuarı’nın açılış programı gerçekleştirildi.

İstanbul Fuar Merkezi’ndeki açılışa; İstanbul Valisi Davut Gül, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Bakırköy Kaymakamı Abdullah Köklü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Yurt Dışı Fuar Organizatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Sofuoğlu, Başkonsoloslar, Konsoloslar, ilgili kurumların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Programda Vali Gül, Bakan Yardımcısı Gürcan ve TÜRES Genel Başkanı Bingöl katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

“Anadolu, Yeme İçme Anlamında Çok Zengin Bir Kültürü Barındırıyor”

Fuarda emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Vali Gül konuşmasında, “2 konuda sizlere kanaatimi belirtmek istiyorum. Anadolu, yeme içme anlamında çok zengin bir kültürü barındırıyor. Hangi ilimize gidersek gidelim, kendisine özgü damak tadları var ve bunların birçoğu dünyanın her tarafında alınıp satılabilecek kalite ve tada sahip. Öncelikle bunların ham maddelerinin üretiminden başlayarak geleneksel tadını, pişirme ve ambalajlama tekniklerini muhafaza etmemiz lazım. En önemlisi coğrafi işaretlerimizi almamız lazım. Coğrafi işaret anlamında çok fazla eksikliğimiz var. Avrupa Birliği coğrafi işaretlerini alabilecek ürünlerimizin fazla fakat bunların sayısını alanlar çok az durumda. Bu konuda özel bir çalışma yapmamızda fayda var. Bir diğer ise çırak, kalfa ve usta ilişkisinin kopmuş olması. Bununla ilgili son 2 senede çok önemli gelişmeler oldu. Mesleki eğitim merkezlerindeki sistem yenilendi. Özeti şu; Ortaokul mezunu biri işletmenizde çalışmaya başlayacağı zaman ilk olarak mesleki eğitim merkezine kayıt olacak. Haftanın birkaç günü okula gidecek, diğer günler iş yerinde çalışarak pratik yapmış olacak ve 4 yılın sonunda ise diploma sahibi olarak çıraklık, kalfalık veya ustalık belgesi olacak. Kendi işini kurmak istediğinde KOSGEB ve diğer kurumlar da yardımcı olunacak. Kayıt altında okul ve iş yerlerinin entegre edilmesi ile kaçak işçi sorununu ortadan kaldırabiliriz. Katkıların dolayı Sayın Bakan Yardımcımız başta olmak üzere başkanlarımıza, gelen misafirlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Fuarın, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın Her Yerine İhracat Yapan Ülke Konumuna Geldik”

Bakan Yardımcısı Gürcan konuşmasında, “Fuarlar yeni ürünlerin tanıtımını yapmak, sektörel gelişmeleri takip etmek, marka ve firma tanıtımlarını artırmak, iş birliklerini güçlendirmek, iş ortaklıklarını bulmak, yeni iş fırsatları ve anlaşmalar yapmak ve hedeflere ulaşmak için önemli bir araçtır. Fuarlar, yeni atılımlar yapmak isteyen firmalar için de bir başlangıç noktasıdır. Böylelikle sürdürülebilir ihracat artışı ve ihracata dayalı kritik önem taşıyan platformlar olarak ortaya çıkmaktadır. İhracatımız yüzde 12.9 artarak ilk defa 250 milyar dolar seviyesinin üstüne çıkmıştır. Dünyanın her yerine ihracat yapan bir ülke konumuna geldik. Gıda sektörü, ülkemiz ihracatı açısından önemli bir paya sahiptir. Bugün burada gerçekleştirmiş olduğumuz F İstanbul Fuarı, ülkemiz gıda sektörü ve firmaların tanıtımına katkı sağlayacaktır. Bu vesile ile başta sayın başkana ve TÜRES başkanına, fuarda yer alan firmalara teşekkür ediyorum. Fuarın ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz.” dedi.

“Bu Fuarlar İle Türkiye, Gıda İhracatında En İleri Hale Gelecek”

TÜRES Genel Başkanı Bingöl ise “Bizim ve ülkemiz için çok önemli bir günde bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ülkemiz birçok konuda, son 20 yılda inanılmaz bir şekilde atak yaptı, bunu hepimiz görüyoruz. Gelişen dünyada çok önemli bir şey var: Gurme turizmi ve gıda ihracatı. Dolayısıyla harika yemeklerimizi spesifik bir hale getirerek gıda ihracatı yapmak amacındayız. Artık restoran ve lokantalar birer ihracatçı olarak görülmelidir. Bunu önemsediğimiz için bu sene ikinci fuarımızı yaptık. Fuarımıza 500 firma katılıyor. 1000’e yakın marka müşterileri ile bir araya gelecek ve Türkiye’de ilk defa ülkemizi gıda anlamında daha ileriye götürmek amacıyla 24 farklı oturumlar yapılacak. Bu fuarlar ile Türkiye, gıda ihracatında en ileri hale gelecek.” şeklinde konuştu.

Program, Vali Gül, Bakan Yardımcısı Gürcan ve beraberindekilerin açılış kurdelesini kesmeleri ve fuarda yer alan standları gezmeleri ile sona erdi.

F İstanbul Fuarı, 12-14 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde çeşitli oturumlar ile devam edecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.