Ekmeğin Sesi

İFO Başkanı Erdoğan Çetin: Halk Ekmek piyasa koşulları ile bağdaşmayan fiyat politikası izliyor

Gündem

İstanbul Fırıncılar Odası (İFO) Başkanı Erdoğan Çetin, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Avukat Çetin Keçeli ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı ile biraraya geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye binasında Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı'ya sektörün içinde bulunduğu zor koşulları dile getiren İFO Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek üretim ham maddeleri ve bir çok gider kalemlerine gelen artışlara rağmen, ekmek üreticisinin maliyet oranlarını ürüne yansıtamadığını anlattı.

"KAMU KAYNAĞI İLE KURULAN İHE İLE KÜÇÜK ESNAFIN REKABET ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

İBB iştiraki olan İstanbul Halk Ekmek'in piyasa koşulları ile asla bağdaşmayan bir fiyat politikası izlediğini belirten İFO Başkanı Erdoğan Çetin, "Bu izlenen yol hem kamu zararı oluşturmakta, hem de binlerce fırıncı esnafımızla da kamu kuruluşu statüsünde bulunan İstanbul Halk Ekmek'in orantısız ve haksız rekabet etmesidir. Şöyle bir gerçeği görmemiz gerek; kamu kaynağı ve gücü ile kurulmuş bir iktisadi kuruluşla hiçbir küçük esnafın rekabet etmesi mümkün değildir" dedi.

"İSTANBUL'DA SÜREKLİ KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE, MEVZUATA AYKIRI FIRIN AÇILIYOR"

İFO Başkanı Çetin, şöyle devam etti, "Fırıncı esnafımız da İBB'ye bağlı kuruluş olan İstanbul Halk Ekmek'in günümüz ekonomik koşulları ile bağdaşmayan fiyat rekabetinden aşırı derecede zarar görmekte ve sonucunda onlarca esnafımız kapanma noktasına gelmektedir. Bizim talebimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz'den, halk ekmek fiyatlarını tıpkı Ankara'da olduğu gibi reel piyasa koşullarına göre güncellemesidir. Diğer önemli bir konu ise, İstanbul genelinde sürekli kontrolsüz bir şekilde yeni açılan ruhsatsız ve mevzuata aykırı fırın açılmasıdır. Sizlerin de çok iyi bildiği ruhsat yönetmeliğine ayrı olarak kaçak açılan bu işletmeler, mevcut esnafımızı her açıdan aşırı zarara uğratmakta, hukuksuz bir şekilde mağdur etmektedir."

İstanbul'un fırın kapasitesi haddinden fazla olduğunun altını çizen Çetin, "Yeni fırın açılması demek, kapasitesi daralan esnafın ürünlerine zam olarak yansıması kaçınılmazdır. Bu da, halkımıza yansımaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyemizden, siz sayın Genel Sekreter Yardımcısı olarak ilçe belediyelerine ve ilgili kurumlara, gıda üretimi yapacak işyerlerinin ruhsatlandırılmasına ilişkin mevzuatı uygulamalarını bildirmenizdir" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazı da, toplantı boyunca notlarını alarak, ilgili birimlere yazı ile bildirileceğini ve İstanbul Halk Ekmek Müdürlüğü ile de, fiyat politikası talebinin görüşüleceğini belirtti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.