Ekmeğin Sesi

İFO'da ikinci 'Erdoğan Çetin' dönemi

Gündem

İstanbul Ekmek Fırıncılar Esnaf Odası (İFO)’nın 10. Olağan Genel Kurulu, Gorrion Hotel Kız Kulesi salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Toplamda 4 adayın yarıştığı genel kurulda 848 fırıncı oy kullanırken, 30 oy da geçersiz sayıldı. Geçerli 818 oyun 58’ini Hacı Ramazan Ergen, 200’ünü Mehmet Akif Tüylüoğlu, 203’ünü Refik Çakır aldı. Mevcut Başkan Erdoğan Çetin ise, 357 oy alarak yeniden İstanbul Ekmek Fırıncılar Esnaf Odası’nın başkanı seçildi.

İstanbul Gorrion Hotel’de gerçekleşen İstanbul Ekmek Fırıncılar Esnaf Odası’nın 10. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlığa büyük bir oy farkıyla yeniden Erdoğan Çetin seçildi. 4 yıl daha hizmet için fırıncıların desteğini alan Çetin, “Üyelerimiz bize teveccüh ettiler ve bir dönem daha bize görev verdiler. Biz de, yönetim kurulu ekibimle fırıncı esnafına en iyi hizmeti vermeye çalışacağız” dedi.

Divan Başkanlığını İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İSTESOB) Başkan Vekili Engin Türkmen’in yaptığı genel kurulda, Divan Başkan Vekili İSTESOB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Osmanoğlu, Katip Üyeler Yavuz Tekçe, Servet Üstün ve Mürsel Yiğit oldu.

ERDOĞAN ÇETİN, İDDİALARA KÜRSÜDEN CEVAP VERDİ

Olağan Genel Kurul’da yaptığı konuşmasının büyük bir bölümünü İFO ve şahsına yönelik yapılan iddialara ayıran Erdoğan Çetin, şunları söyledi:

“5362 sayılı yasaya göre, yönetim kurullarının yapacakları bellidir. Sayın Refik Çakır ve Muhammet Usta ile ilgili olarak da, yönetim kurulu toplantılarına 3 kez üst üste gelmediği için yönetim kurulu kararı ile görevlerinden alınmıştır. Sayın Fuat Zorlu da, bizim dönemimizde fırınların açıldığını iddia ediyor. Zorlu, EKÜDER’in üyesidir. EKÜDER, 30 yıldır İstanbul’a hizmet vermektedir. Ahmet Zeki Sarıhan da, 2 dönemdir başkanıdır. 30 yıllık süreçte İstanbul’da şikayet etmediği fırın yoktur! Kapatılan fırın var mıdır? Ben bilmiyorum. 2018 yılında Oda’ya aday olduğumuzda, kendisi bizlere katkı sağlamıştır ve 2 yıl da beraber çalıştık. Çalışma süresince ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Kendisi, bizden Oda’nın avukatlarıyla değil, kendi avukatlarıyla çalışmak istediğini; bununla ilgili de vekalet verilmesini talep etti. Biz de, kendisine ilk etapta vekalet vermemiştik; daha sonra ise bu vekaleti verdik. Verdiğimizin ilk haftasında Kağıthane ilçesinde 30 fırın şikayet edildi. Bu fırınlar 10 – 20 yıllık işletme kayıt belgesi olan fırınlar… Bazıları da devirden dolayı ruhsatsız kalan fırınlar… Sebebine gelince, ben bunu bilmiyorum. Konuyla ilgili olarak Kağıthane’de şikayet edilen fırın sahipleri bize dönüş yaptılar. Ben de, kayıtlarımı inceledim ve böyle bir şikayetin olmadığını gördüm. Bizim haberimiz ve bilgimiz olmadan Ahmet Zeki Sarıhan, Kağıthane’deki fırınları şikayet etmiş! Bunu, şunun için anlattım; Fuat Zorlu’nun ‘ruhsatsız fırın açılmaması noktasında hiçbir şey yapmadığımızı’ iddia ediyor. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Kendisinin de, ciddi bir zaman dilimi içerisinde EKÜDER’in başında olduğu dönemlerde yaptıklarını bizlere ispatlasınlar. ‘İstanbul’da 4 yıllık süre içerisinde fiyat istikrarı sağlanmadı’ iddiası var. Bize göre, 2018 yılından önce haksız rekabet yapılabilecek bir ekmek satışı daha fazlaydı. Bizim dönemimizde daha azaldı. Hiç yok değil! Ama 39 ilçede mümkün olduğu kadar teşkilatlandık ve olumsuzluklara karşı mücadele etme içerisinde olduk. Sayın Zorlu, Beşiktaş’ta fırıncılık yaptığı için bilmiyor olabilir. Bağcılar, Eyüp, Esenyurt, Sultangazi gibi gelir düzeyi düşük yerlerde ekmek fiyatları, ifade ettiği gibi değil."

FIRINCI LEHİNE BİR ÇOK İŞLER YAPTIK

"Fırıncılar Odası nezdinde bir satın alma operasyonu başlatalım, esnaflarımız bundan faydalansın diye ilan etmiştik. Fakat, burada yeteri kadar aksiyon alamadık. Daha iyi olabilir miydik? Evet, daha iyi olabilirdik. Ama, Oda’mız bünyesinde hareket eden ve bizimle temasa geçen esnafımıza, gerek akaryakıt, gerek GSM operatörleri noktasında ve gerekse un alımı noktasında katkı sağladık. Bunları belgeleriz. Akaryakıt istasyonlarıyla yaptığımız anlaşma ilk önce yüzde 8’di. Ancak, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle bu indirimin bir kısmını geri aldılar. Şu anda fırıncılarımız yüzde 1 indirimle akaryakıt alabiliyor. Yine, GSM operatörleriyle yaptığımız anlaşmalar var. Fırıncı üyelerimiz bu operatörlerden yüzde 50 ila yüzde 60 oranında indirim alabiliyor. Yine, uncularla yaptığımız bağlantı ve görüşmelerimiz devam ediyor. Lakin, her üye gerek çalıştığı firmalarla ilişkileri, gerek alım standardı (vadesi, kartı, çeki… vs.) gerekse de, tedarikçileriyle daha iyi ilişkilerde olduğu için tedarikçisini değiştirmeme noktasında hareket ettikleri için istediğimiz seviyelere gelemedik. Oda olarak, gerekli çalışmaları yaptık..

“BU İŞİ YAPMAZSAK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMIŞ OLURUZ”

"İcra meselesine de cevap vermek istiyorum. 5362 sayılı yasaya göre, üyeler, aidatları ödemek zorundadır. Göreve geldiğimizde, yaklaşık 160 üyemiz 5 yıllık borçları ödenmemişti. Bunları tespit ettik ve ödenmesi için gerekli yazı- mesajları çektik. Fakat, büyük bir bölümünden olumlu dönüş gelmedi. Ödemeler Oda’ya yapılmadı. Biz de, aidat ödemelerinin yapılması için hukuk büromuz vasıtasıyla işlem başlattık. Yasaya göre, biz bu işi yapmadığımız zaman görevi kötüye kullanmış oluyoruz. Çünkü bu bir kamu alacağıdır."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.