Ekmeğin Sesi

İstanbul'da ekmek fiyatlarında son dakika gelişme

Gündem

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmeğe zam sinyali vererek, “Temmuzun ilk haftası 210 gram ekmek 4 lira, 240 gram ekmek de 5 lira olur" dedi.

İstanbul'da temmuzun ilk haftası ekmeğe zam geliyor. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, artan maliyetlere dikkat çekerek, “Temmuzun ilk haftası 210 gram ekmek 4 lira olur. 240 gram ekmek de 5 lira olur. Şu an ekmek fiyatları 3-3,5 lira. Ekmeğin kilogram fiyatı yaklaşık 14 lira seviyesinde” diye konuştu. Çetin, fırıncıların maddi açıdan çok zorlandıklarına işaret ederek, “Ekmek satışları zararına yapılıyor. Fırınların şu an İstanbul'da yüzde 50'si satılık” dedi.

Resmi fiyat tarifesine ilişkin olarak konuşan Çetin, "Temmuzun ilk haftası 210 gram ekmek 4 lira olur. 240 gram ekmek de 5 lira olur. Şu an ekmek fiyatları 3-3,5 lira. 4 liraya satan da var. Ekmeğin kilogram fiyatı yaklaşık 14 lira seviyesinde. Fırıncı 270-280 gram yapıyor, 4 liradan satıyor. 210 gram yapıyor, 3 liradan satıyor. 240 gram yapıyor 3,5'tan satıyor. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Biz 4 liralık tarife talep ettik ama 4 liranın da bir hükmü kalmadı. Gelen zamlardan artık başımızı kaldıramıyoruz.

"İSTANBUL'DAKİ FIRINLARIN %50'Sİ SATILIK!"

Çetin, şöyle devam etti: "Emin olun şu an ekmek satışları zararına yapılıyor. Fırınların şu an İstanbul'da yüzde 50'si satılık. Yani yüzde 5'i un alamadığı için kapattı. Yüzde 5'i personel bulamadığı için kapatıyor. Neden insanlar işletmelerini satar? Kazanamadıkları için satarlar. Fırıncı esnafı şu anda zor durumda. Bununla alakalı ciddi problemlerimiz var. Nasip olursa, bu problemlerimizi kamunun çözmesini istiyoruz tabii ki. Devlet destekli unun çuvalı 150 lira seviyesinde. Özel sektördeki ekmeklik unlar 500 lira seviyesinde. Bunlar alt taban. Bunun üstü rakamlar var. Eğer devlet tahsisli un vermezse, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sanayiciye buğday desteği yapmazsa bugün 600 liradan aşağı unun çuvalını alamayız. Eğer 600 liradan un alınmaya başlanırsa bugün ekmek 6-7 lira seviyesine çıkar."

"SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT YAKALAYAMIYORUZ"

Hiçbir fırın esnafının zorda kalmasa ekmeğe zam talebinde bulunmayacağını kaydeden İFO Başkanı Erdoğan Çetin, "Bizim kapasitemiz halk ekmeğe doğru kayıyor. Hiçbir esnaf yüksek fiyata ürün satmak istemez. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her gün her şeye zam geliyor. Esnaf maliyetini dahi karşılayamıyor. Sürdürülebilir bir fiyat yakalayıp bununla gitmemiz gerekiyor ama her gün değiştiği için de sürdürülebilir fiyat yakalayamıyoruz.Allah razı olsun devletimizden. Birincisi tahsisli unu, buğdayı sanayiciye veriyor. Fırıncının da ucuzunu almasını sağlıyor. Ama burada ya sistemde bir problem var ya dağılımda. Her fırıncı bu una ulaşamıyor. Unla alakalı bunun tabana yayabilmesi için sistem geliştirilmesi gerekiyor. Özel sektörde 500 liraya aldığımız unu, devlet destekli 350 liraya alabiliyoruz. Bu, ekmeğin 5-6-7 lira olmasını engelliyor. Bu güzel bir uygulama. Bunun devamını istiyoruz ama tabana da yayılmasını istiyoruz" diye konuştu. 

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve su gibi maliyetlerin yükseldiğine dikkat çeken Çetin, artık fırıncı esnafının bakkala ekmek vermek istemediğini söyledi. Çetin, akaryakıtın 30 lira seviyelerine kadar çıktığını, burada da duracağının bir garantisinin olmadığını olmadığını belirterek, "Bu manada tahsis, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt noktasında da fırıncının desteklenmesi talebimizdir. Bu anlamda katkı sağlanmalıdır ki, ekmek fiyatları artmasın" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.