Ekmeğin Sesi

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin basın açıklaması yaptı

Gündem

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, koronavirüs tedbirleri kapsamında yayınlanan genelgeyi değerlendirdi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin koronavirüs kapsamında açıklanan ekmeğin ambalajlı satılmasına yönelik yayınlanan genelge sonrası basın açıklaması yaptı.

"Fırıncı esnafımız da alkışı hakediyor"

"Yaşadığımız bu olağanüstü durum nedeni ile Fırıncı esnafı olarak Milletimiz ve Devletimizle dayanışma içerisindeyiz.Tıpkı sağlık çalışanlarımızda olduğu gibi gece gündüz demeden halkımızın en önemli ihtiyacını karşılayan, fedakarlıklarda bulunan fırıncı esnafımız da alkışı hak ediyor."

Ekmeğin ambalajda satılmasına da değinen Çetin;

"23.03.2020 itibari ile Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yayınlanan genelgede, Ekmeğin Fırın tezgahlarında ve bayilerde elle teması önlemek ve virüsün yayılmasına engel olmak maksadıyla,üç şekilde satışa sunulabileceğini bildirdi.

Buna göre Tezgahlarımızda satılan ekmek, görevli personel tarafından gıdaya uygun kağıt ambalaj veya poşet içerisinde müşteriye sunulacak.

Paketli tamamen ambalajlı ekmekler ise zaten bu şekılde satılmakta idi. Bunun dışında Bakkal ve Marketlere verilen ekmeklerin de, aynı şekilde Ambalaj içerisinde satılması koşulu getirildi.

Biz Fırıncı esnafı olarak, Tezgahlarımızda bu uygulamayı ekiksiz yaparız.Ancak Fırın dışında bayilerde satılan ekmeklerin ambalaj içerisinde satılma sorumluluğu sadece fırıncı esnafımıza ait değildir.Yani Bakkal ve bayiler de bundan sorumludur.

Biz ekmek sevkiyatımızı tüm hijyen tedbirlerini alarak marketlere ulaştırıyor,dolabına kadar yerleştiriyoruz.Burada ekmeği satan bakkal ve bayilerimiz de bu duruma aşırı özen göstermeli."

"Fırıncı esnafımız bu durumu sonsuza dek sürdüremez"

"Ambalaj, ekmek fiyatlarına yaklaşık 20-25 kuruşa varan ek maliyet getirmektedir. Bunu biz esnaf olarak halkımızla dayanışma adına şu anlık fiyata yansıtmayı düşünmüyoruz. Ama, son bir yıldır maliyetleri kat be kat artmış olan fırıncı esnafımız bu durumu sonsuza dek sürdüremez. Un ve maya fiyatları ile beraber tüm girdilerimiz yüzde yüz oranında artmışken bu sürecin sonunda ekmek fiyatlarının gözden geçirilmesi kaçınılmaz. Eğer hammade fiyatlarımız yani un ve maya fiyatları devlet tarafından kontrol altına alınırsa o zaman bu fiyatlara ekmek satılabilir.Dolayısıyla bu sürecin geçici olduğuna inanıyoruz.Sonrasında bu uygulamanın devam edip etmeyeceğine göre bir değerlendirme yapabiliriz."

Fırıncıların gece gündüz risk alarak üretim yaptıklarına dikkat çeken Çetin;

"Gece-gündüz tüm risklere rağmen, üretim yaparak, halkımızın, yegane ihtiyacı olan ekmeği sorunsuz olarak evlerine ulaştıran Fırıncı esnafımız'da alkışı hak etmektedir.

Bu güne dek bu emekçiler, fırın işçileri, işletmeleri, çalışanları toplum ve en önemlisi "Devlet" tarafından fark edilmemiştir.Bu süreç göstermiştir ki; Fırıncı ve ekmek üreten işçiler, en az insan hayatını kurtaran sağlık çalışanlarımız kadar takdiri ve alkışı hak etmektedir. Umarım bundan sonra hem mesleğimize, hemde bu sektörün emekçilerine hak ettiği değer ve özen gösterilir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.