Ekmeğin Sesi

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin'den açıklama

Gündem

Erdoğan Çetin ; "Ekmek Fiyatlarını devlet belirliyor. Ekmek yapımında kullanılan un ve maya fiyatlarının da devlet kontrolünde olması gerekli" dedi.

Yaşanılan korana virüs salgını tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına aldı. Dolayısıyla her meslek grubunun salgından etkilendiği gibi fırıncılar da olumsuz olarak yaşamakta. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada fırıncıların salgın sürecinden çok etkilendiğini belirtirken un ve maya fiyatlarına değinmeyi de ihmal etmedi.

"Fırıncı Esnafımız da takdiri hak ediyor"

Ekmek temel gıda maddelerinden biri. Korona virüs ile savaşılan bu zorlu süreçte fırıncılar üzerlerine düşen görevi yaparak ekmek üretmeye, vatandaşın ekmek ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Bilindiği üzere ekmek üretiminde hijyene de dikkat ediliyor. Bu güne dek yaşadıkları zorlukları dile getirip seslerini yetkililere duyuramadığı belirten Erdoğan Çetin fırıncıların takdiri hak ettiğini ama yeterli değeri göremediğini belirtti.

“Esnafımız, öncelikle kendi sağlığı ve halk sağlığını korumak adına üzerine düşen tüm sorumlulukları titizlikle yerine getirmektedir. Yaşadığımız bu günler göstermiştir ki, Fırıncılık sektörü ve fırıncı esnafı hayati öneme sahiptir.Ne yazık ki,böyle bir olumsuz zamanda bu net olarak anlaşıldı. Biz esnaf olarak bu güne dek yaşadığımız zorlukları her platformda yüksek sesle dile getirmemize rağmen sesimizi yetkililere yeterince duyuramadık.
Bu gün sağlık çalışanlarımızın canı pahasına görev yaptıkları ortadadır. Aynı düzeyde olmasa da fırıncı esnafımızda her gün binlerce vatandaşımızla karşı karşıya gelmekte, onlarda büyük fedakarlıklarla bu halka hizmet etmek için işlerinin başındadır.

Hastanede görevi bittikten sonra evine giden Doktorumuz,fırına uğrayıp ekmeğini alıp evine öyle gitmektedir.Bu gün tüm TV kanallarında sürece katkı sunan bir çok sektör ve çalışanları takdir edilmekte ama ne hikmetse, Fırıncı esnafımızın adı bile geçmemektedir.
En azından sektörümüze ve esnafımıza hak ettikleri takdir gösterilmeli.”

"Halkımızla dayanışma içerisindeyiz"

Korona virüs kapsamında işini kaybeden, evden çıkamayan vatandaşlarında olduğuna dikkat çeken Erdoğan Çetin:

“İstanbul fırıncısı olarak bizler, normal zamanlarda da uyguladığımız,alım gücü olmayan ve ekmek ihtiyacı olan vatandaşlarımıza hep destek olduk. Bu gün İstanbul’da hangi fırına giderseniz gidin ekmek parası olmayandan para almaz. Bu mesleğin böyle bir insani tarafı vardır. Yaşadığımız süreçte işlerini kaybetmiş ve evinde sıkıntı içinde olan binlerce vatandaşımız var. Bizler yine halkımızla dayanışma içerisindeyiz ve işini, aşını kaybetmiş durumda olan vatandaşlarımıza, İstanbul’da faaliyet gösteren binlerce fırıncımızdan bedelsiz ekmek vermeye devam ediyoruz."

“Salgından önce artan maliyet fiyatlarına rağmen ekmeği aynı fiyattan satıyoruz”

Korona virüs sürecinde bir çok iş kolu ürün fiyatlarında artış yaptı. Maliyet fiyatlarının artmış olmasına rağmen fırıncılar bu süreçte ekmek fiyatında zam yapmadı. Erdoğan Çetin; “Korona virüsü fırıncıların ranta çevirmediğini belirtti.”

Bu gün görmekteyiz ki bir çok iş kolu bu hassas süreci kullanarak hiç ahlaki olmayan yöntemlerle fırsatçılık yapmakta,bu salgın hastalık sürecini ranta dönüştürmektedir.Ticaret Bakanlığımız her ne kadar bu tür fırsatçılara ceza kesildiğini beyan etse de, bu cezalar caydırıcılıktan uzak ve fırsatçıların sınırlı bir bölümüne uygulanabilmekte.Biz fırıncı esnafı olarak bir ay önce ekmeği kaça satıyorsak, bu gün de aynı fiyattan satmaktayız. Hem de salgından önce bile artmış olan maliyetlerimize rağmen.”

Devlet ekmek gibi un ve maya fiyatını da kontrol etmeli

Ekmek fiyatları tarifeye bağlı ve ekmek fiyatları komisyon tarafından belirleniyor. Buna rağmen ekmek üretimi yapılan malzemelere düzenli olarak zam yapılıyor. Fırıncıların yetkililer tarafından yalnız bırakıldığına dikkat çeken Erdoğan Çetin:

“Ekmek fiyatları ne kadar Komisyon tarafından belirlense de,ekmek fiyatını asıl belirleyen Devletimizdir.Bu gün istanbul’da ekmek fiyatları yaklaşık bir yıl öncesinin fiyatıdır.
Biz asla bu süreç içinde zam yapmayı düşünmüyoruz.

Geçtiğimiz yıldan bu güne, yaklaşık yüzde 75 artmış olan un fiyatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artmış olan maya fiyatı,ve yine geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 65 artmış olan tüm girdi maliyetlerimize rağmen,biz İstanbul fırıncısı olarak bu süreç boyunca, “Evet zam yapmayacağız!”Ancak bizim ekmeğin yegane hammaddesi un fiyatlarını kim kontrol edecek?Her hafta değişen maya fiyatlarını kim kontrol altına alacak?

Valiliğimiz bünyesinde oluşturulan İl Pandemi kurulları vasıtası ile en azından bu süreç geçene kadar un ve maya fiyatları, devlet kontrolünde olmalı.Eğer ekmeğin fiyatını devlet kontrol ediyorsa un ve mayayı da aynı şekilde yapmalı.Bu önerimizi ilgili makamlarla istişare ederek hayata geçirilmesini sağlayacağız.Devletimizle,milletimizle halkımızla bu sürecin üstesinden hep beraber geleceğiz. Yeter ki fırıncı esnafımıza, devletimiz kulak versin dertlerini dinlesin sesini duysun. Çalışanları ile beraber 150 bin kişilik bir sektör, maalesef onca çabamıza, onca çağrımıza rağmen, Siyasilerimiz ve kurumlarımız tarafından dikkate alınmıyor, sorunlarımızla ilgilenilmiyor.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.