Ekmeğin Sesi

İstanbul Halk Ekmek büfe tartışmasının perde arkası...

Gündem

Geçtiğimiz hafta İstanbul Halk Ekmek A.Ş. ile Üsküdar Belediyesi arasında yaşanan 'büfe' tartışmasının ardında yatan sebepler nelerdi?..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Halk Ekmek A.Ş.'nin, Üsküdar'ın Ünalan ve Bulgurlu Mahallelerinde konumlandırmak istediği büfelerle ilgili, geçtiğimiz hafta tartışmalar yaşanmıştı.

Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama ile Üsküdar Belediyesi Zabıta yetkilileri arasında patlak veren tartışmaya yönelik görüntülerin yayınlanmasının ardından, özellikle sosyal medyadan tepkiler geldi. "Üsküdar Belediye Zabıta ekipleri tarafından hukuksuzca Halk Ekmek büfelerimiz kaldırılmak isteniyor!" diyerek Twitter hesabından paylaşım yapan Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, ayrıca, "Halkın ekmeği bizim kutsal davamızdır" sözlerine de yer vermişti.

TARTIŞMA NEDEN YAŞANDI?

Olayların büyümesi üzerine Üsküdar Belediyesi'nden açıklama gecikmedi. Açıklamada, özetle, "...142 adet noktada ilgili İLÇE BELEDİYESİNDEN İmar ve Şehircilik yönünden görüş alınmak kaydıyla, Halk Ekmek büfesi koyma yetkisinin İstanbul Halk Ekmek A.Ş.'ye verilmesi..." ifade edildi. Konunun yasal çerçevede ilerlemesi gerekirken, yani İBB meclisi'nin aldığı kararda açıkça "...ilçe belediyesinden İmar ve Şehircilik yönünden görüş alınmak kaydıyla.." yazmasına rağmen, izin alınmadan neden böyle bir tartışmaya gidilmek istendi?

Avukat Ramazan Torun İBB MECLİSİ'NİN ALDIĞI KARAR UYGULANMALIYDI

Konuya ilişkin bir açıklama yayınlayan Avukat Ramazan Torun, "Bunun tek bir gayesi var; halkı kandırmak! Senaryo basitti; halkın menfaatine işlem yapmak isteyen bir kahraman ve ekibi, karşısında bu işlem sırf halkın menfaatine olduğu için karşı çıkan zalimler!.. Ancak, kahramanımız bu zulme karşı direnecek, halkın ekmeğine ne pahasına olursa olsun tüm baskı ve tehditlere rağmen koruyacaktı. Peki, işin gerçeği neydi? 14 Aralık 2020 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili, 2020/1335 Sayılı bir önerge ile 142 adet nokta için ihtiyaç sahipleri üçüncü kişiler tarafından çalıştırılmak üzere yeni Halk Ekmek büfe yerlerinin, İstanbul Halk Ekmek A.Ş'ye tahsis konusunda yetki talebinde bulunulmuş... 14 Ocak 2021 tarih ve 121 meclis karar numarası ile AK Parti ve MHP gruplarının ihtiyaç sahibi kavramını somutlaştırarak şehit yakınları, gazilere, %40 üzeri engelli olan vatandaşlara verilmesi; belirtilen dışındaki kişilere devir yasağı konulması kayıt ve şartıyla iş bu yetkiyi vermiştir. Bunun usulüne ilişkin maddede, '...142 adet noktada ilgili ilçe belediyesinden İmar ve Şehircilik yönünden görüş alınmak kaydıyla Halk Ekmek büfesi koyma yetkisinin İstanbul Halk Ekmek A.Ş.'ye verilmesi' şeklindedir.

İLÇE BELEDİYESİNİN GÖRÜŞÜ ALINMADI!

Belediye yönetimi, kendi ihtiyaç sahiplerine bu hakkı sağlama noktasında meclis engeline takılınca, bunu siyasi bir getiriye dönüştürmek için ajans eliyle bir çalışma yapmış, meclis kararında açıkça, 'İlçe belediyesi görüşü alınması' gerektiği belirtilmesine rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi bu prosedürü hiç uygulamayarak, açıkça tartışmaya konu yere bir büfe inşa etmiş ve ilçe belediyesinin tepkisine rağmen Zabıta marifetiyle bu işi sürdürmeye çalışmaktadır" dedi.

"ORTADA YUMURTA YOK, BÜTÜN KÖY AYAKTA!"

Burada, hukuk tanımaz uygulamanın örtbas edildiğini vurgulayan Av. Ramazan Torun, "15 Temmuz gazisi ile AK Parti karşı karşıya getirilmiştir. AK Parti, ucuz ekmek almak isteyen halkın çıkarını düşünmeyen, siyasi ihtirasla hareket eden insanlar olarak lanse edilmiştir. İBB yönetimi, halkın menfaatlerini düşünen ve bu uğurda mücadele eden insanlar olarak reklamın ana temasına yerleştirilmiştir. Ortada yumurta yok, bütün köy ayakta!.." ifadelerine yer verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.