Ekmeğin Sesi

İstanbul'da 1.600 fırına İdari Para Cezası gelmeye başladı

Gündem

İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, 1.600 fırıncıya gönderilmeye başlanan idari para cezalarıyla ilgili Ekmeğin Sesi'ne konuştu.

Yaklaşık 6 ay önce İstanbul Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü yetkililerinin fırınlara yönelik yaptığı denetimlerde, fiyat tarifeleri ve ekmek gramajları kontrol edilmişti.

Yetkililer, kontrollerde tarifeye ve gramaja uymayan 1.600 fırın hakkında tutanak tutmuş ve savunma yazmalarını istemişti. Aradan geçen zaman içerisinde çoğu fırın sahibi savunmalarını yaparken, bazı fırınlar da yapmadı. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürlüğü, İstanbul'daki 1.600 fırına İdari Para Cezası göndermeye başladı.

İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, konuya ilişkin Ekmeğin Sesi'ne açıklamalarda bulundu:

"Bazı fırıncıların savunmaları kabul gördü’’

‘’Cezalar daha önce yazılmıştı şimdi sonuçlarını geliyor. 2020’nin son aylarında yapılan denetimlerde ekmek fiyat ve gram ile ilgili Ticaret Bakanlığı cezaları yazmıştı. O cezalara itirazlar yapıldı savunmalar yapıldı. Bakanlık bir kısmının savunmasını kabul etti. Bir kısmının ise savunmalarını geçerli bulmadı. İşte o geçerli bulmadıkları savunmalarında tutulan zabıt sonuçları geliyor Şöyle bir hikâyeyle anlatayım, 'kurt sürüye saldıracak ve kuzu da sebep soruyor. Kurt kuzuyu yiyecek boş sebepler sayıyor. Yok, suyu bulandırdın düştü yok suyun üzerinden geçtin falan diye. Kuzu ne derse desin kurt kuzuyu yiyecek.' Şimdi İstanbul'da o süreçte yaklaşık 1600 fırına işlem yapıldı.1600 fırının bir çoğunluğu savunmalarını yaptı. Savunma yapanlara cezai uygulama yapmadılar. Zabıt tutulanların içerisinde bir kısım savunma yapmadı. Şu anda yapmadıkları için birincil olarak cezalar bu kısma geliyor"

"Fırıncılara gözdağı verilmek isteniyor!"

"İkinci olarak da birden çok ceza zaptı tutulanlara tebligat geliyor. Şimdi burada da Ticaret Bakanlığının yanlış uygulaması ortaya çıkıyor. Bir yanlış ve suçsa mevzuata aykırı ise onun bir defa iki defa olması bir şey ifade etmez. Ticaret Bakanlığı sektöre ve fırıncılara gözdağı vermek için tek zabıt tutulanlara işlem yapmadı. Birden çok zabıt tutulanlara uygulama yaptı. Böylece ‘aklınızı başınıza alın işte suyu bulandırıyorsunuz’ dendi ve ‘sen beni dinlemiyorsun bir savunmada yapmadın alsana ceza’ diyor.’’

"20 Gündür cezalar gelmeye devam ediyor"

"Biz üzerimize düşen görevi yapmak da mükellefiz. Sonuç ne olursa olsun kişi yapmak ne olursa olsun görevini yapmak zorunda. Bu bağlamda biz dernek olarak 900'ün üzerinde fırıncının savunmasını yaptık. Onlarda savunmalarını bakanlığı gönderdiler. Şimdi ise yaklaşık 20 gündür bu ceza tebligatları geliyor. Ümit ediyorum ki adalet yerini bulur. Ama fırıncılar bize gelsinler biz bu konuda elimizden geleni yapacağız bir ücrette talep etmiyoruz.’’

"Un firmaları fırsatçılık yapıyor"

"Bu pandemi süreci ve pandemi öncesi ülkenin yaşadığı ekonomik sorunlarla bu süreçte un sektörü başarılı bir sınav veremediler ve sınıfta kaldılar. Şimdi bunun niye söylüyorum? Cumhurbaşkanı Erdoğan un ve buğday fiyatlarıyla alakalı bir açıklama yaptı. Hemen sonraki günü bazı un fabrikaları zam uygulamaya başladı. Yahu açıklama senin fabrikandaki unu hemen nasıl etkiliyor. Bunlar vicdansızlık yapıyor. Ülkemizin yaşadığı 2-3 yıllık ekonomik krizinde de fırsatçılık yapıyorlar. Durup dururken bu beyefendiler, un fiyatlarını anormal derecede yüksek tutar. İthal edilen ürünlerin dövizle alakasını olduğunu söyleyerek kademeli kademeli artış yaptılar. Peki, hiç duydunuz mu dolar düştü un fiyatlarında azalma yaşandı diye? Hani dolar endeksliydi niye düşürmediniz kardeşim? Bu sebeple un fabrikaları bu konuda sınıfta kaldı."

"Devlet, haksız rekabeti ortadan kaldırmalıdır"

"Un fabrikalarının buğday ve ithalatla ilgili maliyetleri doğru değil sadece kendi rantlarını kurabilmek ve koruyabilmek için manipülasyon yarattılar. Bizim bu konuda ki düşüncemiz gayet net fiyatları pazar içindekiler belirlemeli. Hiçbir kurum kuruluş buna karışmamalı. Devlet bu nokta da piyasadaki haksız rekabeti ve gayri resmi ilişkileri ortadan kaldırmalıdır.’’

Haber: Elif İNCİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.