Ekmeğin Sesi

İTO Başkanı Avdagiç'in çelişkili açıklamaları...

Gündem

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in 2018'de yaptığı açıklamayla, 2020'de yaptığı uygulama birbiriyle örtüşmüyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in 24 Temmuz 2018 tarihinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yapılan ekmek zammıyla İTO'nun bir ilgisi olmadığını, hatta fiyat belirleme, fiyat artışlarını sınırlama gibi bir yetkisi olmadığını yazarken; 7 Aralık 2020 tarihinde kendilerine bağlı fırınlara ekmek fiyat tarifesi göndermesi büyük bir çelişki oluşturdu.

Ekmek fiyatı ve gramajları üzerinden yapılan spekülasyonlar, girdi maliyetleriyle zor günler yaşayan esnafın dertleri unutturulmaya çalışılıyor. Yaklaşık son 1 yıldır un fiyatlarına gelen fahiş zamlar hiçe sayılırken; polis, zabıta ve medya işbirliğiyle fırıncıya uygulanan baskı bir çok kesimden tepki toplamıştı.

3 Ekim 2018 yılında ekmek zammının açıklandığı basın toplantısı AÇIKLAMALAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in, Twitter hesabından 24 Temmuz 2018 tarihinde yaptığı paylaşımda, "İstanbul'da ekmek fiyat artışının İstanbul Ticaret Odası'nın aldığı karar üzerine yapıldığı algısı gerçek dışıdır. İTO'nun fiyat belirleme, fiyat artışlarını sınırlama gibi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Böyle bir uygulama serbest piyasa ruhuna da aykırıdır" ifadelerini kullanmıştı. Ancak, bu tarihten yaklaşık 3 ay sonra ekmek zammına yönelik yapılan basın toplantısında, dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ile birlikte İTO Başkanı Şekib Avdagiç de yer almıştı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'in 24 Temmuz 2018 tarihindeki Twiti...

https://twitter.com/SekibAvdagic/status/1021738316255903744
"EKMEK ZAMMINDA, İSTESOB VE İTO AYNI NOKTADA BULUŞTU"

Avdagiç'in 2018'in Temmuz ayında Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İTO'nun ekmek zammı ile hiç bir ilgisinin olmadığını belirtmesinden yaklaşık 3 ay sonra, yapılan ekmek zammına yönelik toplantıda konuşan Vali Şahin, "Esnaf Odasına kayıtlı olanlar 2016'dan beri belirlenen fiyatlarla satışa devam ediyordu. Aynı şekilde Ticaret Odamız da yaptığı toplantılarla nihai olarak Esnaf Odamızla birlikte aynı noktada buluştu. 250 gram ekmeğin fiyatı 125 (1,25 TL) kuruş, 200 gram ekmeğin de 1 lira olması konusunda uygulama birliğine ulaşmış olduk" açıklamasında bulunmuştu.

EKMEK ZAMMIYLA İLGİSİ OLMADIĞINI AÇIKLAYAN AVDAGİÇ, FIRINLARA TARİFE GÖNDERDİ

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Twitter hesabından paylaştığı ifadelerinin tersine, Vali Şahin, İSTESOB ve İTO ile ekmek zammı kararından aynı noktada buluştuklarını ifade etmesi büyük bir çelişki oluşturdu. Şimdi de, 7 Aralık 2020 tarihinde İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu imzalı bir belgeyle kendilerine bağlı fırınlara "Azami Ekmek Fiyat Tarifesi" hakkında yazı gönderildi.

Yazıda, şu ifadelere yer verildi;

"5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12.nci maddesi ve Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliğin 4.ncü maddesi gereğince; İstanbul'da satışa sunulan ekmek fiyatına ilişkin Azami Fiyat Tarifesi, Odamız Meclisi'nin 10.09.2020 tarih ve 32 sayılı kararı ile belirlenmiş olup, Oda'mız üyelerinin bu tarifeye uymaları zorunludur."

İstanbul Ticaret Odası'nın 7 Aralık 2020 tarihinde bağlı bulunan fırınlara gönderilen "Azami Ekmek Fiyat Tarifesi"...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.