Ekmeğin Sesi

Kayserili fırıncılar: Batmamak için çırpınıyoruz!

Gündem

Türk Lirası’nın dolar kuru karşısındaki değer kaybı, yüksek enflasyon ve akaryakıttaki pahalılık ekmeği de vurdu.

Un fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle fırıncılar ne yapacağını kara kara düşünürken, fırıncılar devletten acil destek bekliyor.

Yüksek maliyetler nedeniyle fırıncı esnafının zor durumda olduğunu belirten Trabzon Ekmek Fırını Sahibi Salih Karagöz, dövizdeki artışın un fiyatlarına yansıdığını belirtti. Karagöz, ekmek piyasasındaki son gelişmeleri Kayseri News Haber Ajansı Genel Koordinatörü Ali Burhan’a değerlendirdi.

ŞU ANDA TRABZON EKMEĞİ SATIŞLARI NASIL?

“4 yıl oldu biz Trabzon ekmek fırınını açalı. Çoğu zaman soruyorlar Kayseri’de Trabzon ekmeğinin ne işi var gibisinden, nasıl Kayseri sucuğu meşhursa Trabzon ekmeğini de Yeşilhisar ilçemize getirdik. Hakikaten de tutuldu. Adana, Mersin, Kayseri ve Nevşehir den bayağı talepler var. Sağlıklı hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Vatandaşlarımız rahatlıkla tüketebilirler. Kayseri’ye de ikinci şubemizi açabiliriz."

UN VE EKMEK FİYATLARINDAKİ ARTIŞI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Yeşilhisar’da faaliyet gösteren fırıncı Salih Karagöz maliyetlerin yükseldiğini söyledi. Karagöz,“Dolar ve Euro’nun artması bizim girdilerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yakıt, kira, çalışanların giderleri ve elektrik faturaları fazlalaştı. Özellikle elektrik faturası yeniden gözde geçirilmeli.

Yoksa kiracı fırıncı bu işin içinden çıkamaz. Birde un fiyatları uçtu. Stokçuluk yapıldı. Bu anormal bir durum ortaya çıkardı. TMO bize un gönderiyor ama bu durum nereye kadar gidere belirsiz. Fırıncılar olarak zam yapmak istemiyoruz ama bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. Devlet bize ucuz un verirse biz de ekmeğe zam yapmayız” diye konuştu.

FIRINÇILAR BATMAMAK İÇİN ÇIRPINIYOR

Bu zamlar altında fırıncıların daha fazla dayanamayacağını vurgulayan Karagöz şöyle konuştu: “Un fiyatlarının en büyük artışının nedeni dövize bağlı. Türkiye’de neredeyse her şey ithal olduğu için un da doğal olarak artıyor. Unun çuvalına neredeyse hafta zam geliyor.

Fırıncı bu zammı maliyetine yansıtamıyor. Böyle giderse ekmek fırınları da batacak.

Ülkeyi yöneten Devlet büyüklerimiz buna acil çözüm bulmalı. Yoksa hem fırıncılar hem de halkımız daha fazla bu fahiş zamlarını kaldıramayacak.

Ekmek en az 2,5 lira olmalı. Kent ekmek büyük ihtimalle kar etmiyor.

Nereye kadar gidebilir taşıma su ile değirmen dönmez. İnanın ekmeğe gelen zamlardan memnun değilim.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: kayserinews.com

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.