Ekmeğin Sesi

Meslek liseleri günde 1 milyon ekmek üretecek

Gündem

Bakan Özer, "Meslek liselerinde kısa sürede 15 ekmek fabrikası kurduk. Günlük üretim kapasitesini 250 bine çıkarttık, inşallah yıl sonuna kadar 1 milyona çıkaracağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinde kısa sürede 15 ekmek fabrikası kurduklarını, 250 bin olan günlük üretim kapasitesini yıl sonuna kadar 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


Bakan Özer, Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile "Meslek liselerinden günlük 50 bin ekmek üretimi protokolü" imza törenine katıldı.

Bakan Özer, kanun değişikliğinden önce Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 159 bin olduğunu, bugün ise bu sayının 520 bine ulaştığını söyledi. Yani yaklaşık 360 bin son 5 ayda mesleki eğitim merkezlerine öğrenci katılımı oldu.

Burada konuşan Bakan Özer, salgın sürecinin çok kritik bir dönem olduğunu, bu süreçte gelişmiş ülkelerin bile maskeye erişmekte problem yaşadığını hatırlattı.

Bakan Özer, pandemi sürecinde meslek liselerinin devreye girdiğini ve hızla tüm illerde yurttaşların ihtiyaç duyduğu, maskeden dezenfektana, yüz koruyucu sperlikten maske makinesine ürettiklerini söyledi.

Mesleki eğitim okullarında ekmeğin yine buralarda yapılan makinelerde üretildiğini belirten Özer, şunları kaydetti:

"Meslek liselerinde kısa sürede 15 ekmek fabrikası kurduk. Günlük üretim kapasitesini 250 bine çıkarttık, inşallah yıl sonuna kadar 1 milyona çıkaracağız. Ramazan ayında, meslek liselerimizin melek yüzlü öğrencileri tüm gariban vatandaşlarımızla buluştular, evlerinde tamir yaptıkları gibi pidelerini, ekmeklerini üreterek ücretsiz olarak evlere teslim ettiler. Yaklaşık 100 bin haneye ulaştılar."

"Çocuk işçiliğinin ortaya çıkardığı pek çok hak ihlali"

Meslek liselerinde çocukların maruz kaldığı yaşam hakkı ihlalleriyle ilgili rapora imza atan Fisa Çocuk Hakları Merkezi'nden Tülin Yıldırım, Türkiye'de mesleki ve teknik liselerin çocukların eğitim aldıkları meslek dalına özgü uygulamalı eğitimlerin ve stajların yapıldığı yerler olduğunu belirtmişti.

bianet'e verdiği röportajda Yıldırım, "Çocukların yaptıkları bu uygulamalar ve stajlar çoğunlukla gerçek bir iş pratiğinden farklı değildir. Yani çocuklar bu ortamlarda çalıştırılmakta, "öğrenci" değil "işçi" olmaktadır. Böyle olunca da çocuklar okulda ya da staja gittikleri iş yerlerindeki atölyelerde, çocuk işçiliğinin ortaya çıkardığı pek çok hak ihlaline maruz kalabilmektedir. Mesleki ve teknik eğitim kurumları çocuklar için sağlıklı ve güvenlikli bir eğitim ortamına sahip mi, bu alanlar nasıl daha güvenli hale getirilebilir diye soruyoruz" demişti.

Kaynak: (AÖ)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.