Ekmeğin Sesi

Selim Açık: Ekmek kuyruğunu gören fırıncılığa yöneldi

Gündem

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, "Fırıncı meslektaşlarımızın işletmelerinin önünde büyük kuyruklar oluşması; oluşan bu kuyruklar yeni yatırımcıları fırıncılığa yöneltti" dedi.

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığının yanı sıra Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği’nde yönetici olan Selim Açık, kendi aile şirketleri olan Açıklar Un ve Undane Ekmek Fabrikası’nda Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer şirketlerin de yönetim kurullarında bulunuyor.

"Salgın ile birlikte devletimiz birtakım önlemler aldı. Bu önlemlerde zaman kısıtlaması, belli sayıda müşterinin içeriye alınması gibi tedbirler, fırıncı meslektaşlarımızın işletmelerinin önünde büyük kuyruklar oluşmasına neden oldu. Oluşan bu kuyruklar yeni yatırımcıları fırıncılığa yöneltti" diyen Açık, şunları söyledi;

"YENİ YATIRIMCILAR FIRINCILIĞA YÖNELDİ"

"Pandemi de benim sektörlerim için güzel temennilerde bulunan arkadaşlarımız oldu. Ne akıllı insanlarsınız; ekmek, un, süt ve et sektörüne yatırım yaptınız bu gün durmayan sektörlerde bunlar diye. Hâlbuki bu sektörlerde çok fazla etkilendi. Benin ekmek fabrikamda işlerim yarı yarıya düştü. Sektör dışında olan kişileri ve yeni yatırım yapacak yatırımcıyı bu fikirler fırıncılığa yöneltti. Pazarda yeni yatırımcılar butik fırın, fırın kafe ve küçük işletmelerin artmasına neden oldu. Bu yatırımı yapan yatırımcılar belki kısa vadede başarılı olabilirler ama uzun vadede başarılı olma şanslarının olduğunu düşünmüyorum."

HAKSIZ REKABETE GİRMESİNLER

Her sektörde olduğu gibi kendi işletmelerini günümüz yeniliklerine ayak uydurmaları gerektiğine vurgu yapan Selim Açık, ulusal fuar ve organizasyonlara katılmalarını, teknoloji çağında işletmelerine teknolojiyi getirmeleri tavsiyelerinde bulundu. Açık, "En önemlisi de maliyetinin altında satış yapma geleneğinden de bir an önce vaz geçmelerini tavsiye ederim" dedi.

HAKSIZ REKABETE GİRMESİNLER

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, "Ülkemiz un sanayicileri 165 ülkeye ihracat yapmaktadır. Bu ihracattan dolayı ülkemiz ekonomisine 2020 yılında 1 milyar dolar girdi ile büyük katkı sağlamıştır. İhracatta lokomotif sektörlerden biridir" diyerek, şöyle devam etti;

"Fakat ihracat yapan firmalarımızın yanı sıra atıl kapasite oranımızda çok yüksektir. İhracatımızın daha da arttırılması için atıl kapasitedeki işletmelerinde bu kervana katılması için bakanlıklarımız geniş kapsamlı AR-GE yapabilir. Çok fazla un fabrikasının binası var içerisinde makine yok. Makine parkuru çok eski olan işletmelerimiz var. Atıl kapasite sorunu çözülürse eminim sektör daha büyük başarılara imza atar." (magazinebbm.com)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.