Ekmeğin Sesi

Soçi Zirvesi sonrası dünyadan Tahıl Koridoru açıklamaları

Gündem

Dünyanın gözü dün Soçi'de yapılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmedeydi. İki lider başta Tahıl Koridoru olmak üzere birçok konuyu masaya yatırdı. Tarafların zirveden olumlu ayrıldığı haberlere yansırken dünyadan açıklamalar da peş peşe geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimini yeniden rayına oturtma çabaları önemli" dedi.

Rumen mevkidaşı Luminita Odobescu ile Berlin’de yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Baerbock, “Türkiye'nin anlaşmayı yeniden rayına oturtma çabaları önemlidir. Sadece Putin yüzünden yük gemileri tekrar serbest geçiş yapamıyor.” ifadelerini kullandı.

İKİ LİDERDEN KARARLILIK MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin düzenlediği basın toplantısında, "Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım. Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerle bir istişare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

Putin de, "Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

BM TAKİPTE

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın girişime ilişkin şikayet ve taleplerini de göz önünde bulundurduklarını kaydederek, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bir mektup göndererek Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesi için somut öneriler sundum" demişti.

"Yeni anlaşmanın istikrarlı olması gerekiyor. Krizden krize sürüklenen ve sürekli askıya alınan bir girişim istemiyoruz. İşe yarayan ve faydalı bir girişimi destekliyoruz" ifadelerini kullanan Guterres, önerilerin, Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara daha etkin ve uygun fiyatla ulaşımını sağlamayı amaçladığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler (BM) son olarak da "Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırmaya odaklanıyoruz" açıklamasında bulundu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Karadeniz Tahıl Girişimi dışında alternatif seçeneklere ilişkin soruya yazılı yanıt verdi.

Kaynak: CNNTÜRK

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.