Ekmeğin Sesi

TMO, 2023 yılında ne kadar alım yaptı?

Gündem

Ülkenin tarım ve ormancılık tarihinin masaya yatırıldığı "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında Tarım ve Ormancılık Tarihi Sempozyumu" yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara'da bir otelde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 Yılında Tarım ve Ormancılık Tarihi Sempozyumu'na katıldı. Bakan Yumaklı burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında nereden nereye gelindiğini akademik anlamda kayıt altına almak gerektiğini söyledi.

Söz konusu çalışmaların, gelecek nesiller için, üzerine bir şeyler konulması açısından çok kıymetli olduğunu belirten Yumaklı, "Buradan çıkacak sonuçları mutlak suretle yakından takip edeceğim. Sempozyumun, buradan ilham alarak, dünyanın da kabul ettiği bu çok önemli tarım sektörünün birer mensubu olacak ve katkı verecek olan değerli öğrenci kardeşlerime bir başlangıç noktası olmasını diliyorum." dedi.

Bakan Yumaklı, daha sonra Bakanlığının TBMM'de gerçekleştirilecek bütçe görüşmelerine katılmak üzere salondan ayrıldı.

Sempozyum, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri ve Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

Tarım ve ormancılık literatürüne sosyal ve beşerî bilimler bütünlüğü içinde katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilecek sempozyumda, 50 akademik bildiri 12 akademik oturumda sunulacak. Sempozyumda tarım tarihinden arazi mülkiyetine, Yörük kültüründen günümüzün çiftçi profiline, Osmanlı dönemindeki hayvan hastalıklarından savaş yıllarındaki tarım politikalarına, meteorolojik doğal felaketlerden ormancılık politikasına kadar birçok konuda bildiriler yer alacak. Bunun dışında sektör paydaşlarından TOBB'a bağlı meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar, önder tarım gençliği, tarım gazetecileri ile Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı enstitüler ve genel müdürlükler çeşitli konulardaki bildirilerini düzenlenecek özel oturumlarda sunacak.

Ankara Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakülteleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, Bakanlık ilgili birimleri, sivil toplum kuruluşları ve üretici birliklerinin de düzenlenmesine katkı verdiği sempozyuma; bakanlar, bürokratlar, akademisyenler, sektör paydaşları, hizmet sağlayıcılar, araştırmacılar, tarihçiler, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, konuyla ilgili uzmanlar ve öğrenciler katılıyor.​

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, sempozyumda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"2000-2023 Dönemi:

2010 yılında sektöre öncü olması açısından TMO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve A.Ş’yi kurdu. 2013 yılında ülkemizde bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası başarıyla yürütüldü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bir kamu kurum marifetiyle yürütülen en etkili kampanya ilan edildi. 2018 ve 2019 yılları arasında Bakanlar Kurulunca verilen görev kapsamında fındık, kuru incir, kuru üzüm, bakliyat alımları yapıldı, bu ürünlerin piyasasında istikrar sağlandı. 2018 yılında Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ (TÜRİB) kuruldu. 2019 yılında faaliyete başladı ve lisanslı depolardaki tüm ELÜS alım ve satım işlemleri bu borsa üzerinden yapılmaya başlandı. 2021 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesi ile yemeklik patates ve kuru soğan alımı yapılarak bu ürün piyasasının düzenlenmesi sağlandı. Alımı yapılan ürünler valiliklerimiz kanalıyla vatandaşlarımıza hibe edildi. 2021 yılında kurumsal yapılanma etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte taşra teşkilatını yeniden yapılandırarak 32 şube müdürlüğü başmüdürlük statüsüne yükseltildi. TMO’nun Un ve Yem Regülasyonları ile piyasaya uygun fiyatlı ham madde arzı gerçekleşti, temel gıda ürünlerinin maliyetlerine destek olundu. Pandemi sürecinde TMO’nun iştigal alanındaki ürünlerin piyasaya arzında kesinti yaşanmadı. Hububat depolama kapasitesinde rekor kırıldı. 2018 yılında 150 bin ton düzeyinde olan hububat lisanslı depo kapasitesi TMO’nun öncülüğünde 9 milyon tona ulaştı, hızlı alım ve sevk kapasitesine sahip modern lisanslı depolar sayesinde kayıpların önüne geçildi ve sağlıklı koşullarda muhafaza sağlandı. TMO sosyal sorumluluk ve yardımlarda öncü kuruluşlar arasında yer aldı. AFAD ve Türk Kızılay ile işbirliğinde ihtiyaç sahibi ülkelere gıda yardımında bulunmaya devam etti. (Filistin, Bangladeş, Pakistan, Romanya, Ürdün, Suriye, Mısır vb.) Ülkemizde 06 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin yaralarını sarmak için TMO tüm imkânlarıyla vatandaşlarımızın yanında yer aldı. Ayrıca son yıllarda ülkemizde yaşanan sel ve doğal afet durumlarında vatandaşlarımızın yanıda olarak barınma, gıda vb. konulardaki ihtiyaçlarını gidermede TMO tüm imkanlarını seferber etti. 2023 yılı hasat sezonunda TMO tarihinin rekor ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Ülke genelinde 614 noktada TMO’ya arz edilen ürünlerin tamamı alındı. Yaklaşık 2.500 personel geçici olarak farklı şehirlede görevlendirildi, çalışma süreleri 7 gün 12 saat esasına göre düzenlendi. 374 bin üreticimize randevu verildi ve 13 milyon tonun üzerinde ürün alımı gerçekleştirildi. Bu rekor alım TMO’nun kuruluşundan itibaren en yüksek miktarıdır."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.