Ekmeğin Sesi
2022-03-15 17:33:42

Oda ve STK seçimleri üzerine

Ahmet Zeki Sarıhan

15 Mart 2022, 17:33

STK’lar-Odalar 'Ego ve tatmin aracına dönüştü! Odalar, meslek örgütleri, topluma hizmet alanlarıdır. Tek bir amaçları var; insana ve meslek gurupları ve topluma hizmet. Günümüz odalarının büyük çoğunluğunda amacına uygun faaliyet yoktur. Odalar, meslek guruplarına ve topluma hizmet edeceği yerde; başkan veya yöneticilerin çıkarına, menfaatine çalışan, egoların tatmin edildiği, gurur ve kibrin palazlandığı yerler oldu.

STK'LAR - ODALAR HİZMET DEĞİL GÖNÜL EĞLENDİRME YERİ OLDU!

Derdi, sorunu, sıkıntısı olmayan sektör ve işletme yok. Mevcut durumdan şikâyet etmeyen de yok. Sorunlara çözüm aranacak yerlerin başında odalar gelmektedir. Odalar temsil ettikleri kesim ve toplumun sorunları için ne yapıyor? 

HİZMET BAKIMIDAN KOSKOCA BİR 'HİÇ!'

- Ego tatmin ediliyor, kibir ve gurur palazlanıyor,
- Medya ve sosyal medyada arz-ı endam ediliyor, 
- Herkesle iyi geçinmeye çalışılıyor, 
- Yemek, gezmek, eğlenme faaliyetleri yapılıyor,
STK’lar-Odalar Birilerinin Malı, İşyeri Haline geldi
Odalar; kişilerin özel malı, mülkü, ego tatmin aracı mıdır? 
Yoksa; toplumun ortak malı, değeri, hizmet aracı kuruluşlar mıdır? 
Odalar, toplumun, ortak malı, değeri, hizmet aracı olmuş olsa; birilerinin buraları uzun yıllar, başkan, yönetici, meclis üyesi olarak işgal etmesi gerekirdi. 10, 20, 30 yıl başkan, yönetici, meclis üyesi olmanın hangi akli ve mantıki gerekçesi ya da izahı olabilir? Bir tarafta sorunlar, problemler, şikâyetler hat safhada, diğer tarafta bu sorunlara çözüm getirecek makamlar işgal altında, birilerinin ego ve kişisel tatmin aracı olarak kullnılıyor.

HERKESLE İYİ GEÇİNENDEN YÖNETİCİ OLMAZ!

Oda başkanları, yöneticiler, meclis üyeleri herkesle iyi geçinme, kimseyle kötü olmama mantık ve düşüncesiyle hareket ediyor. Odalar herkesle iyi geçinmek, siyaset yapmak ve farklı amaçlara ulaşmak için atlama taşı yapılmamalı. Siyaset yapmak, herkesle iyi geçinmek isteyenler, odaları kullanacakları yerde, “herkesi sevenler dernekleri” kurabilirler. Böylece insan ve toplumun hakkını gasp etmemiş, kul hakkına girmemiş olurlar.

KİMLER ODALARA SEÇİLMEMELİ?

Şu altı özelliğin birini ya da birkaçını üzerinde taşıyan kişiden, başkan, yönetici ve meclis üyesi olmaz.
1- Egosu yüksek-kibirli olanlardan,
2- Cimri olanlardan,
3- Öncelikli kendi işini düşünenlerden,
4- Herkesle iyi geçinme derdinde olanlardan,
5- Doğru ve hakikati savunmaktan aciz, cesaretsiz, korkaklardan,
6- Yalan konuşan ve ağzı bozuk küfürbazlardan,
Bu altı hususun biri ya da birkaçını taşıyan kişinin, başkan, yönetici veya meclis üyesi seçilmesi, mesleğe, topluma ve ülkeye ihanettir. 
Bu özelliklerden biri ya da birkaçını taşıyan kişiye destek olan, oy verenler, işinde veya mesleğinde yaşadığı sorunlar için şikâyet etme hakkı yoktur. 

SEÇİMLERDE YANLIŞ KRİTERLER DİKKATE ALINIYOR!

Temsil ve yetki kullanımında yanlış kriterler dikkate alınmaktadır. Yanlış kriterler üzerinden yapılan tercihler, toplumun karşısına sorun ve problem yumağı olarak çıkmaktadır.
Başkan, yönetici, meclis üyesi mi seçilecek?
1- Ticareti nasıl? Sermayesi, zenginliği var mı?
2- Giyimi, kuşamı, görünümü, hitabeti nasıl? 
3- Şöhreti, arkasında dayısı, amcası var mı?
4- Manipülasyon yeteneği, yalanı dolanı iyi mi? İnsanları peşinden koşturabiliyor mu?
Maalesef! Ama maalesef günümüz seçimlerinde daha çok bu dört hususa dikkat edilmektedir. Bu özellikler varsa oda başkanı, yönetici ve meclis üyesi olması için ilk aşama geçilmiştir. Bu yanlış/hasta zihniyet, toplumu zehirliyor, kontrolü altına alıyor ve karşımıza yığınla sorun çıkıyor. Başta Odalar olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının içler acısı durumunun sebebi, yukarıdaki dört özelliğe sahip insanların, buralara yönetici seçilmesidir.

Yorumlar (1)

Nihat Tüysüz 2 Yıl Önce

Sayın başkanım o makama veya makamamlara gelen kişilerin eğer sektörün sorunlarını bilmiyorsa birilerinin doldursu ile hasbel kader oralara geldiler ise ve eğer sektörün sahipleri olan asıl kişiler yani firincilarda onlari zorlamıyor kendi başına birakip ne yaparsa yapsın derse onların ekmeğine yağ sürer bununla birlikte ortaya kibir de çıkar diğer saydıklarımız da.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.