Ekmeğin Sesi

Antalya'da ekmeğe 25 kuruş zam talebi...

Röportaj

ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, artan maliyetlere karşın ekmeğe 2 yıldan fazladır zam yapılmadığını söyledi. Fırıncıların yaşadıkları zorluklara değinen Totoş, ekmeğe 25 kuruşluk zam yapılmasını talep ettiklerini ekledi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, bölge fırıncılarının yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmeyerek artan maliyetlere karşısında ekmeğe 25 kuruşluk zam yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Artan maliyetlere rağmen 2 yıldır zam yapılmadığına dikkat çeken Totoş, bu ayki ATSO meclis toplantısında ekmeğe zammın gündeme getirileceği bilgisini verdi.

Antalya Ekspres'den Dilan Eray'ın haberine göre, fırıncıların durumunu ‘vahim’ olarak değerlendiren Totoş, girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen ısrarla ekmeğe zam yapılmadığını söyledi. Durumu bir örnekle değerlendiren Totoş, “İnsanların tuvalet kağıdını aldıkları fiyat düne kadar 4-5 lirayken bugün 45 lira. Kimse bu duruma sesini çıkarmıyor. Ama ekmeğe zam konusu gündeme geldiği zaman hem devlet kanadı hem de halk itiraz ediyor. Olan arada fırıncıya oluyor. Sektör zaten batma durumuna geldi. Hala ekmek üzerinden siyaset yapılıyor. Sektöre en ufak bir destek yok. Ama ‘Ekmeği bu fiyatta satmak zorundasınız’ deniliyor” sözlerini aktardı.

DOLAR YÜKSELDİKÇE, UNA ZAM GELİYOR

Gidişatın iyi olmadığına vurgu yapan Totoş, “Batmalar oldu ama iyice gündeme gelecektir. Her zaman taleplerimizi ve isyanımızı dile getiriyoruz. Ama maalesef sonuç alamıyoruz. Bu gidişle de sonumuz ne olur bilemiyoruz. Dolar 7 lirayı geçti. Daha geçen hafta una 10 lira zam yaptılar. Şu anda bir çuval un 130 lira bandına geldi. Doların yükselmesiyle beraber daha da artacaktır. Ama biz hala ekmeğin fiyatını 1 lira 25 lira olarak tutalım. Bütün yetkili birimlere bunları söylememize rağmen kafalarını kuma gömüyorlar” diyerek son kararı Ankara’nın verdiğini söyledi.

ZAM TALEP EDİLDİ

‘Bir sektör göz göre göre batıyor’ diyen Totoş, “Zararın haddi hesabı yok. Çabalarımız bir işe yaramıyor. Bir yere kadar sesimizi duyurabiliyoruz. Ekmeğe zam gelmesi için bir talebimiz oldu. Bu ayki ATSO meclisinde bu konu gündeme gelecektir. Bizim talebimiz de aslında zam değil. 1 lira 25 kuruş lira olan ekmeğin 1 lira 50 kuruş olmasını istedik. Bu da zam değil. Bundan para kazanacak değiliz. Amacımız maliyetimizi kurtarabilmek ve zarar etmemek. Bakanlığa görüşümüzü sunduk. Bir cevap gelirse olumlu ya da olumsuz duruma göre hareket edeceğiz. Biz Antalya’daki tüm yetkili kurumlarımızla konuşup durumu anlattık. Zaten Türkiye’de 15-17 ilde bu fiyatlar uygulandı” şeklinde konuştu.

SİYASETE KURBAN MESLEK

200 gr. ekmeğin maliyetinin 1 lira 25 kuruşu bulduğunu söyleyen Totoş, “Endüstriyel ekmeğin maliyet bu. Kara fırınlarda ise 200 gr. ekmeğin maliyeti 1 lira 50 kuruşu geçiyor. Ortada bir maliyet var ama görmemezlikten geliniyor. Buna aklım ermiyor. Bu daha önce de dediğim gibi ekmek siyaset malzemesi. Siyasete kurban edilen bir meslek grubuyuz. Bu iş bu şartlarda zorlanırsa ekmeğin kalitesiyle oynanır. Ekmek herkesin sofrasına giden bir ürün ve fiyatının en pahalı olan ürün olması lazım. Bu iş bu kadar ucuzlaştırılırsa ve zarar edilirse insanların sağlığı ile oynamış olursunuz. Çünkü insanlar zarar ettiği zaman işine gerektiği önemi gösteremez” diyerek uyarıda bulundu.

MAYA FİYATLARI DA ARTTI

Karantinaların sık yaşandığı dönemde ekmek tüketimine olan ihtiyacın arttığını ekleyen Totoş, “Bizler pandemi döneminde mahalle mahalle gezip insanlar aç kalmasın diye ekmek taşıdık. Ama biz kendimiz açız. Bu kadar değersizleştirme olmaz. Niye kimse makarnaya gelen zamma sesini çıkarmıyor? O da buğdaydan yapılıyor. Unun çuvalı 68 lirayken şimdi 130 liraya ulaştı. Aradaki makası görmemek mümkün değil. Maya fiyatları da aldı başını diyor. İnsanlar pandemiyi fırsata çevirip zam üzerine zam yaptı. Maya 35 liradan 90 liraya çıktı” bilgisini vererek her şeye zam yapılırken ekmeğe zam yapılmamasının haksızlık olduğunı söyledi.

KEPENK KAPATAN ÇOK

2 seneyi aşkın ekmeğe zam yapılmadığını hatırlatan Totoş, “Dükkanını kapatan o kadar çok oldu ki bunları artık takip edemiyoruz. Meslektaşlarımızla oturup konuşamıyoruz. Esnaf masraftan kısmak için hanımını, çocuğunu dükkanda çalıştırıyor. En azından ayakta kalabilmek için. İşverenin düştüğü hale bakar mısınız?” diyerek sitem etti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.