Ekmeğin Sesi

Fiyat tarifesi henüz onaylanmayan İstanbul'da, ekmeğin 1.75 ile 2 TL olması bekleniyor

Röportaj

İstanbul'da zamlı tarife halen onaylanmamasına rağmen, bir çok ilçede ekmek 1.25 ile 2 TL arasında satılmaya devam ediyor. Ekmeğin serbest piyasa kapsamına alınmasını da isteyen sektör temsilcileri, taban fiyata geçilmesi, üzeri fiyatlara karışılmaması; girdi maliyetleri görmezden geliniyorsa ekmeği kaç liradan satacaklarına da müdahale edilmemesini savunuyorlar.

Türkiye’nin birçok il’inde ekmeğe çeşitli tarihlerde %15 ile %20 arasında zam yapılmıştı. Fırıncılar, yeni zamlı tarifesi onaylanarak satışlarına devam ederken, İstanbul’da faaliyet gösteren fırıncılar ise, yeni zamlı tarife onaylanmadığı için ilçeler arasında değişen fiyatlar hakkında büyük sıkıntılar yaşıyor.

Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesi gereğince, ekmek fiyatına ilişkin odalarca hazırlanan ekmek fiyat tarifesi ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Daha sonra komisyon kararı, Fırıncılar Federasyonu'nun görüşü ile birlikte Ticaret Bakanlığına görüş almak üzere sunulmaktadır. Bakanlığın görüşünün alınmasını müteakiben, ekmek fiyat tarifesi İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce uygun bulunması halinde onaylanarak yürürlüğe girmektedir.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ EKMEĞİN 1.75 ile 2 TL OLMASINI İSTİYOR

Buna göre, İstanbul’da komisyonun belirlediği ama henüz onaylanmayan fiyat tarifesinde ekmeğin 1.50 TL’den satılması talep edilmişti. Ancak, sektör temsilcileri ekmeğin 2 TL’den satılması gerektiğini, bunu da diğer illere nazaran İstanbul gibi metropol bir şehirde girdi maliyetlerindeki büyük artışı neden gösteriyorlar. Şu anda İstanbul'un bir çok ilçesinde 1.25 ile 2 TL arasında ekmek satışı yapılıyor.

EKMEK FİYATLARI SERBEST PİYASA KAPSAMINA ALINMALI

Ekmeğin serbest piyasa kapsamına alınmasını da isteyen sektör temsilcileri, taban fiyata geçilmesi, üzeri fiyatlara karışılmaması; girdi maliyetleri görmezden geliniyorsa ekmeği kaç liradan satacaklarına da müdahale edilmemesini savunuyorlar. Buna göre, örneğin ekmeğin taban fiyat 1.50 TL ve 1.75 TL olursa, bu fiyattan aşağıya ekmek satılamayacağı gibi üzeri fiyattan satmak istenirse de kimse karışamayacak.

DİĞER BİR ÇOK İL'DE TARİFE ONAYLANDI

Diğer illere baktığımızda İzmir, Balıkesir ve Eskişehir’de ekmek 1,50 TL’ye, Kocaeli’de 1,75 TL, Bursa’da 1.50 TL, Samsun’da 1.50 TL satılmasına yönelik fiyat tarifesi onaylanmıştı. Bu tarifeye göre en iyi fiyat, 230 gramlık ekmeğin 1.75 TL’ye satıldığı Kocaeli’nde bulunuyor.

Akıllara, fiyat tarifesi onaylanmayan “İstanbul’a çifte standart mı uygulanıyor?” sorusu geliyor…

Son 10 yıllık kilogram, gramaj ve fiyat endeksine baktığımızda;

ESKİŞEHİR İZMİR KOCAELİ BALIKESİR BURSA SAMSUN İSTANBUL
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.