Ekmeğin Sesi

Halk Ekmek, alkol satılan bakkalla dahi bâyilik veriyor!

Röportaj

Alkol ürünlerinin yer aldığı Tekel bayilerinde Halk Ekmek satışına nasıl müsaade ediliyor? Fırının hemen yanındaki bakkala nasıl oluyor da Halk Ekmek satışına izin veriliyor?

Fırıncı esnafının haklı zam talebi görmezden gelinirken, yaklaşık 1,5 yılda ekmeğe yüzde 70'e varan zam yapan Halk Ekmek, her önüne gelene bâyilik vermesiyle de dikkat çekiyor. Alkol satılan bakkaldan su bayisine, hemen yanında fırın olan markete, derme çatma bir kulübeye kadar her yere bâyilik verilmesi, zaten büyük sıkıntı içerisinde olan fırıncı esnafının işlerini etkilediği görülüyor.

İstanbulluların ucuz, sağlıklı ve kaliteli ekmek ihtiyacını karşılamak üzere kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek, Tekel bayisi olan ve alkol ürünlerinin satıldığı bakkallara verdiği bayiliklerle dikkat çekiyor. Sağlıklı ekmek sloganıyla satılan Halk Ekmek'in 18 yaşından küçük çocukların bu tür mekanlardan ekmek alışverişi yapması, toplum sağlığı açısından olumsuz bir örnek olarak gösteriliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=8bv9gOrpQLs
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN GİRMESİ YASAK OLAN TEKEL BAYİSİNE, HALK EKMEK ALMAYA GELEN ÇOCUKLARA NASIL MÜSAADE EDİLİYOR?

Kartal'da bulunan bir Tekel bayisinde Halk Ekmek'in satıldığını görüntüleyen ekibimiz, mekan sahibiyle görüştü. "Alkol satılan bir yerde Halk Ekmek'in yer alması sizce doğru mu?" sorusunu Tekel bayi sahibi, "Gayet normal" olarak cevap verirken, "18 yaşından küçük çocukların buraya ekmek almak için gelmesine nasıl izin veriliyor?" sorumuza da, "Buraya çocuk gelmez! Herkes kısmetini yer... Benim bakış açım çok farklıdır" diye konuştu.

Halk Ekmek, Tekel ürünlerinin bulunduğu ve alkol satışının yapıldığı bakkala bayilik vermiş durumda... NORMAL BAKKAL GÖRÜNÜMÜNDEKİ MEKANIN RAFLARINDA ALKOL ÜRÜNLERİ YER ALIYOR

Alkol ürünlerinin yer aldığı Tekel bayilerinin dışında, Maltepe'de normal bakkal görünümündeki bu mekanda ise, rafların içine sıkıştırılmış bira şişeleri arasında Halk Ekmek satışı yapılıyor. Her gün yüzlerce çocuğun girip çıktığı böylesine bir bakkala nasıl oluyor da bayilik veriliyor? Bunun bir denetimi olmuyor mu?

Burası da, Maltepe'de Halk Ekmek satan bir bakkal... Fotoğrafta da görüldüğü gibi, rafta yer alan alkol ürünleri yer alıyor. FIRININ HEMEN YANINDAKİ BAKKALA NASIL OLUYOR DA HALK EKMEK SATIŞINA İZİN VERİLİYOR?

Halk Ekmek, 21 Eylül'de %33 zam yaparak somun ekmeğini 0.75 kuruştan, 1 TL'ye çıkarmıştı. Yaklaşık 1,5 yıl önce de diğer ürünlerine zam yapan Halk Ekmek, un fiyatları ve diğer girdi maliyetlerini öne sürerek toplamda %75'e varan bir zam yapmış oldu. Diğer yandan, fırıncı esnafının haklı zam talebi ise görmezden geliniyor. Tüm bunlara rağmen girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında ciddi maddi sıkıntıya giren esnaf, fırının hemen yanındaki bakkala verilen Halk Ekmek satışıyla da rekabet etmek zorunda bırakılıyor.

Ataşehir, Örnek Mahallesi'nde fırın ve Halk Ekmek satan bakkal yanyana...

Ataşehir, Örnek Mahallesi'nde bulunan Beyaztaş Unlu Mamulleri sahibi Muhammet Taşçı, fırının hemen yanında bulunan bakkalda Halk Ekmek satılmasına büyük tepki gösteriyor. 37 yıldır fırın mesleğini icra ettiğini dile getiren Taşçı, bunun 15 yılını devletle rekabet etmek geçirdiğini söyledi. Sahibi olduğu fırının hemen bitişiğinde bulunan bakkalda 3 yıldır Halk Ekmeği satıldığını anlatan Taşçı, "Ben burada 8 tane eleman çalıştırıyorum. Bunlar, aileleriyle beraber 30 kişiyi bulur. Buradaki haksızlığı gerekli mercilere dilekçelerle birlikte bildirdim. Yetkili müdürlerle yüz yüze görüşüp konuyu anlattım. Ama, ne yazık ki bir çözüm bulunamadı. Burada çok büyük bir haksızlık var. Sigorta primlerimizi yatıramaz, vergimizi ödeyemez hale geldik... Hangi devletin kurumuna gidersek gidelim, ilgilenmiyorlar. Bize zaten sırtını dönerek konuşuyorlar. Değil konuşmak, bizimle sırtını dönerek muhatap oluyor" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.