Ekmeğin Sesi

İFO, fırıncıların lehine olan mevzuatı uygulamayanlar hakkında Yargı'ya başvuruyor

Röportaj

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, yönetmelik ve yasal mevzuatı uygulamayan görevlileri hukuk ve Yargı kanalıyla görevlerini yerine getirmeye teşvik edeceğiz" dedi.

Fırıncı esnafının yaşadığı sorunların gün geçtikçe katlandığını belirten İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, "Fırıncının lehine olan mevzuatı uygulamaya koymayan idareciler için Yargı süreci başlatacağız" dedi.

İstanbul Fırıncılar Odası (İFO) Başkanı Erdoğan Çetin, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Her geçen gün fırıncılık mesleğini devam ettirmeye çalışan esnaf, karşı karşıya kaldığı maliyet yükü ve haksız rekabete neden olan uygulamalar neticesinde işletmesini kapatma noktasına gelmiştir" dedi. Özellikle ana hammedesi olan un fiyatlarına dikkat çeken Çetin, fırıncının, undaki önlenemez yükselişine karşı ürettiği ürüne maliyetini yansıtmasına müsaade edilmediğini söyledi. İFO Başkanı Erdoğan Çetin, şöyle devam etti;

"YASAL MEVZUAT İLGİLİ KURUMLAR TARAFINDAN UYGULANMIYOR"

"Bu uygulamanın ne ticari, ne de iktisat biliminde bir açıklaması yoktur, izahı mümkün değildir. Tüm girdi maliyetlerinizin 3-4 kat arttığı bir dönemde, ürettiğiniz ürüne yansıtmanıza izin verilmiyorsa bunu akıl ve vicdan ile açıklayamazsınız. Geçtiğimiz günlerde ifade etmiştim; un fiyatlarına devletimiz kesinlikle müdahale etmelidir. Nasıl ki, ekmeğin fiyatı komisyonla belirleniyor, aynı şekilde en azından fırınlara verilen un fiyatlarının da komisyonda belirlenmesi gerekir. Çünkü ekmek, bu undan yapılıyor. Sektörümüzün en ağır sorunlarının başında 'haksız rekabet' ve buna engel yasal mevzuatın yetkili kurumlar tarafından uygulanmamasıdır. Özellikle İstanbul'da ihtiyacın 2 katı fırın mevcuttur. Yapılan bilimsel istatistik araştırmasında birçoğunun ticari işletme statüsü dahi yoktur. Hal böyle iken, İstanbul'da bir çok ilçede yasal mevzuata yeni fırın yapılmaya devam etmekte ve bu girişimleri önleyecek olan belediye ve ilgili kuruluşlar göz yummaktadır!"

"FIRIN SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINA KULAK TIKAYAMAZSINIZ"

Yaklaşık 1 yıl önce sorunların çözümüne yönelik bir çalışmayı Bakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile tüm ilçe belediyelerine bir dosya halinde sunduklarını kaydeden Çetin, "Ne yazık ki, geldiğimiz bu gün itibariyle bu kurumlardan kayda değer bir dönüş olmadı. Tekrar ediyorum, bu mesleğin sorunlarına çözüm üreten kurumlara karşı görmezden gelme, yok sayma ve inkar politikalarına son verin. Nasıl ki sağlık sektörü ve diğer bir çok iş koluna önem atfediyoruz ve en ufak bir talebi hızla gündeme alıyorsunuz, yılın 365 günü tüm insanlığın en temel ihtiyacı olan ekmeği üreten böylesine büyük ve önemli bir sektörün de sorunlarına kulak tıkayamazsınız."

"GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYENLER YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEK"

"Fırıncı esnafı aleyhine olan en küçük bir mevzuatı anında işleme koyan, saha çalışması yapan yetkili kurumlar, esnafın menfaatini korumaya yönelik yasal mevzuatı (örneğin, yönetmelik hükümleri ile açıkça belirtilmiş bayi ondalıkları) uygulamakta isteksiz ve adeta yok saymaktadır. Bizler de, İstanbul Fırıncılar Odası olarak yasa, yönetmelik ve yasal mevzuatı uygulamayan görevlileri hukuk ve Yargı kanalıyla görevlerini yerine getirmeye teşvik edeceğiz. Yani, görevini yerine getirmeyen yöneticilere karşı Yargı süreçlerini başlatacağız."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.