Ekmeğin Sesi

Ünalan'da, pastane görünümündeki korsan fırına büyük tepki

Röportaj

Ekmeğin Sesi WhatsApp Hattı'na gelen ihbarı değerlendiren ekiplerimiz, Üsküdar Ünalan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastanenin ruhsatsız ekmek ürettiğine dair iddiaları araştırdı.

Sektörün sorunlarını gündeme getiren tek haber sitesi Ekmeğin Sesi, WhatsApp hattına gelen ihbarda Ünalan Mahallesi'nde ruhsatsız fırın açılmak istendiği belirtildi. İhbarı değerlendiren ekibimiz söz konusu mekana gitti. Ancak, iddianın muhatabı olan pastane sahibine ulaşılamadı. Burada yaptığımız çekimlerde ise, pastanenin arka bölümünde yer alan imalathanede, ekmek üretiminde kullanılan matador fırın paleti, paletli matador, hamur kestart ve hamur çevirme makinelerinin olduğu görüldü.
https://www.youtube.com/watch?v=H4xQRQ34QnM
HABERİN VİDEOSU

İstanbul'da ekmek fiyatlarına yeni bir zam beklenirken, il genelinde toplam 3 bin fırının 400'e yakını üretim için gerekli işletme kayıt belgesi ve ruhsata sahip olmadan üretim yapıyor. İşte bunun en son örneği, Üsküdar Ünalan Mahallesi'nde bulunan Titiz Pastanesi oldu.

İhbar üzerine mekana giden Ekmeğin Sesi ekibi, işletme sahibine ulaşamazken köylüsü olduğunu söyleyen şahıs, burada ekmek üretilmediğini ve sadece simit, poğaça vs. gibi unlu mamüllerin üretildiğini söyledi. Bunun üzerine mekanda çekim yapan ekibimiz, arka bölümde yer alan imalathanede ekmek üretiminde kullanılan matador fırın paleti, paletli matador, hamur kestart ve hamur çevirme makinelerini görüntüledi.

Pastanede yer alan ve ekmek yapımında kullanılan paletli matador fırın makinesi.

Sektör temsilcilerinin büyük tepki gösterdiği olaya ilişkin konunun detaylarını, bölgede hizmet veren Anadolu Yakası Fırıncılar Derneği (AYFD) Başkanı Murat Yalçın'a sorduk.

AYFD Başkanı Murat Yalçın, Ekmeğin Sesi'ne açıklamalarda bulundu. "PASTANEYE PALETLİ FIRIN YAPILDIĞINI GÖRDÜK"

AYFD Başkanı Yalçın, "Bahsi geçen ruhsatsız fırın ile ilgili üyelerimizden gelen şikayet üzerine, 05.08.2020 tarihinde saha ekibimizi ilgili işletmeye yönlendirdik. Yaptıkları incelemede, Titiz Pastanesi olarak faaliyet gösteren işletmenin, yanındaki dükkanın boşaltılması üzerine yerini genişleterek fırın açmak amacıyla tadilata başladıklarını tespit ettik. Bunun üzerine, firma sahibine yasal mevzuatı anlatıp 'Burada fırın olarak faaliyet gösteremeyeceğini, AYFD olarak konunun takipçisi olacağımızı, masraf etmemesi' konusunda kendisini sözlü olarak uyardık. Aynı gün, Üsküdar Belediyesi'ne de fırın yapılmak istendiğine dair şikayetimizi ilettik. Ne yazık ki, tüm uyarılara rağmen 12.08.2020 tarihinde tekrar kontrole gittiğimizde tadilat sürecindeki işyerine paletli fırın yapıldığını gördük. Bunun üzerine ilgili mercilere ikinci şikayet dilekçemizi verdik. Sizin ulaştığınız görüntülerde de izlediğimiz gibi işyeri sahibi dernek ve resmi kurumlar tarafından defalarca uyarılmış olmasına rağmen, fırın açma konusunda ısrarcı olmuştur ve ekmek üretim tesisini kurmuştur" dedi.

Anadolu Yakası Fırıncılar Derneği Başkanı Murat Yalçın "RUHSATSIZ FIRIN AÇMADA SENARYO HEP AYNIDIR"

Sektördeki 12 yıllık STK ve danışmanlık deneyimlerine dayanarak bir çok ruhsatsız fırın açıldığına şahit olduğunu belirten Yalçın, "Buna, kendi hizmet verdiğim bölge de dahildir. Senaryo hep aynıdır, ancak bir kaç farklı versiyonu vardır. Çünkü kanunlar değiştikçe senaryonun içeriği değişebilir. Bu konularda sektörümüzde mevzuata en hakim kişi EKÜDER Başkanı sayın Ahmet Saruhan'dır. Ruhsatsız fırın konusunda İstanbul'da en çok mücadele eden kişi ve kurumların başında gelir. Yasal mevzuatı onun anlatması daha doğru olacaktır" diye konuştu.

RUHSATSIZ FIRIN NASIL AÇILABİLİYOR?

AYFD Başkanı Murat Yalçın, şöyle devam etti, "Ben, haber konusu olan olay üzerinden devam etmek istiyorum. Unlu mamüller olarak hizmet veren söz konusu pastane, sanki çok büyük bir ekmek pazarı varmış gibi bu işi yapmaya karar verir. Fırın tesisini kurar. Kestart, çevirme, paletli matador vs... Biz şikayet ederiz, ilgili belediye kontrole gider. Ekmek üretimi göremez. Çünkü ilk başlarda gizli üretir ekmeği. Kontrole giden ekiplere 'Ekmeği dışarıdan alıyoruz. Bu fırında simit, unlu mamüller üretiyoruz' diyerek, oyalamaya başlar. Amaca, süreyi uzatmaktır. 3-4 ay sonra zaten belediye yetkilileri de şikayetten, git-gel yapmaktan sıkılır ve işin peşini bırakır. İlçe Tarım Müdürlüğü giderse, ancak ceza yazar. Neticede, biz hoşgörülü bir milletiz. Orada istihdam sağlayan bir çok kişi vardır. Günün sonunda 'Kimsenin ekmeğiyle oynamayalım' deriz ve konuyu kapatırız. Şikayet olmadığı sürece kimse gitmez o mekana... Gitse de, pırıl-pırıl çalışan bir fırın işletmesi görür."

"BÖLÜNMÜŞLÜKTEN VAZGEÇİP, KURUMSALLAŞMALIYIZ"

"AYFD olarak konunun takipçisi olacağız ve tüm yasal haklarımızı kullanarak sonuç alana kadar ruhsatsız ekmek üretmeye çalışan pastanenin peşinde olacağımızı, meslektaşlarımıza sizlerin aracılığıyla duyuruyorum" diyen başkan Yalçın, verilen bu kararlı mücadelede başarılı olunursa, ruhsatsız fırın açmaya çalışanlara 3 kuruş için fırıncının kazancına göz dikenlere tokat olmasını ümit ettiğini söyledi. Yalçın, "Sonuçta, biz resmi kurumlarımızla, STK'larımızla bu işin önünü daha en baştan durdurmamız gerekiyor. Artık bölünmüşlükten vazgeçelim ve sektörün kangren olmuş sorunlarına, ortak akılla çözüm bulalım. Sektörümüzü kurumsallaştıralım. Ancak o zaman bir yere vararız.Bu vesile ile de sektörde yaşadığımız sorunları her fırsatta kamuoyuna taşıyan Ekmeğin Sesi ekibine şahsım ve üyelerim adına teşekkür ederim" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.