Ekmeğin Sesi

Vatandaşlar, fırında uzun kuyruk oluşturdu

Ekmek Çeşitleri

Parmak çörek yoğun ilgi görüyor. Yozgatlılar, sabah kahvaltısında normal ekmek yerine parmak çöreği tercih etmesi, fırında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen ve 115 yıldır tüketilen Yozgat parmak çöreği, sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sadece Yozgat'ta üretilen ve şehre has bir ekmek türü olan parmak çörek, Yozgatlı'nın misafirlerine ikram edilirken, il dışına da hediye olarak götürüyor.

İlde uzun yıllar deden kalma mesleği devam ettiren fırın işletmecisi Bekir Kırdemir, parmak çöreğin şehre has bir ekmek türü ve diğer ekmeklerden ayıran en önemli özelliğinin katkısız olarak üretilmesi olduğunu söyledi.

PARMAK ÇÖREK OLMADAN OLMAZ

Türkiye'nin hiçbir ilinde bulunmayan parmak çöreği, vatandaşlar gittikleri şehre hediye olarak götürdüklerini anlatan Kırdemir, "Parmak çörek, parmağa benzediği için adına parmak çörek denilmiştir. Hazırlanışı ise, hamur dört parçaya bölünür. Daha sonra taş fırında özel köz ateşi içinde pişirilir. Tamamen doğal olduğundan lezzeti bir başkadır. Yozgat'ta en çok sabah kahvaltısı olmuyor. Parmak çöreğin diğer bir özelliği de bayatlamaması, uzun süre durması, 3-4 gün durabiliyor ve bayatlamadan tüketilebiliyor olması... Parmak çörek, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Parmak çöreğin Yozgatımız'da 110 yıllık bir geçmişi var" dedi. (Sürmelihaber)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.