Ekmeğin Sesi

"Un spekülatörlerin uykusu kaçacak!"

Ekonomi

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) Başkanı Nihat Uysallı, buğday rekoltesinden yana Türkiye’nin bir sıkıntısı olmayacağını dile getirdi. Uysallı, “Gemilerle taşınacak 23 milyon tonluk hububatın bildiğim kadarıyla 8 milyon tonu buğday. Bunun psikolojik anlamda çok pozitif bir etkisi olacak, rahatlayacağız. Bir tedarik sorunu yaşamayacağımızın düşüncesi sistemi rahatlatacak. En azından spekülatörün iştahını kaçırır bu manada ciddi bir katkısı olacak” diye konuştu.

Uysallı, Türk ihracatçısının özellikle Afrika pazarlarına, ekmeklik buğdaydan yaptığı makarnayı ihraç ettiğini belirterek, “Makarnalıkta Rusya büyük satıcı değil ama ekmeklik buğdayda ki bunu Afrika’ya ihracat yapan makarnacılar da büyük oranda kullanıyor; Rusya, Ukrayna Türkiye’nin büyük tedarikçileri” dedi.

‘FİYATTA DÜŞME OLMAZ’

Uysallı, makarna fiyatlarına ilişkin ise şunları söyledi:

“Fiyatlarda aşağı yönlü bir hareket olmaz, beklemiyoruz. Maliyetler, girdiler sabit kalırsa elbette bunun da piyasaya yansıması olur. Ancak, enerji fiyatlarında bir düşüş yok, işçilikler artıyor daha da artacak, sürekli ekstra zamlar yapıyoruz. Bunun yukarıya doğru gitmeyeceğiyle ilgili hiçbir şey yok. Şu an makarnalık buğdayın fiyatı piyasada 7 bin 750 ile 8 bin 100 lira arasında değişiyor. Türkiye’de makarna imalatçıları 6 bin 500 ile 7 bin lira bandındaki buğdayın maliyetine göre fiyat oluşturuyorlar. Elbette makarna üretiminde buğday çok yüksek oranda bir hammadde, maliyetteki payı çok yüksek, bunlar pozitif ama ‘fiyat artmaz’ cümlesi şu anda çok iddialı. Makarna dediğimiz ürünün maliyetinin yüzde 55’i buğday ama geri kalanlar; ambalaj, akaryakıt, elektrik, doğal gaz giderleri çok yüksek.”

69 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

MÜSAD’ın 2022 yılı Ocak-Mayıs ayını kapsayan sektör raporuna göre, mayıs ayında 94.77 bin tonluk makarna ihracatından 69.45 milyon dolar elde edildi. Ocak-Mayıs döneminde miktar olarak en fazla ihracat 77 bin ton ile Somali ile yapılırken bu ülkeyi sırasıyla Benin ve Gana takip etti. Yıllara göre Türkiye’nin makarna ihracatı incelendiğinde ihracatın 2015 yılı hariç sürekli arttığı görülüyor.

Kaynak: Milliyet (Meltem Güneş)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.