Ekmeğin Sesi

Vergi incelemeleri dijitalleşiyor

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi inceleme süreçlerinde teknolojik dönüşüme gidiyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile birlikte, vergi denetiminde elektronik sistem araçlarının kullanılmasının önü açıldı.

Yeni düzenlemeyle birlikte mükellefler, vergi incelemeleri sırasında defter ve belgelerini dijital ortamda ibraz edecek. Elektronik ortamda ibraz edilen bu belgeler sistem tarafından belgelenecek ve mükellefler ya da yetki verdikleri kişiler, bu belgeleri güvenli elektronik imzayla imzalayacak.

Tutanaklar da Elektronik Ortama Taşınıyor

Vergi inceleme tutanakları da artık dijital ortamda hazırlanabilecek. Bakanlık tarafından oluşturulan sistem aracılığıyla düzenlenecek tutanaklar, yine mükellef ya da vekili tarafından güvenli elektronik imzayla onaylanacak. Bu sistemde, tutanağın düzenlenme yeri olarak elektronik ortam esas alınacak.

Bu dijitalleşme adımı, vergi incelemelerinde süreçlerin daha hızlı, güvenli ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini hedefliyor. Aynı zamanda hem mükelleflerin hem de vergi inceleme birimlerinin iş yükünü azaltması bekleniyor.

Elektronik dönüşüm süreciyle ilgili uygulama detayları ise ilerleyen günlerde Bakanlık tarafından açıklanacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.