Ekmeğin Sesi

'Böyle giderse fırıncı ekmek çıkaramayacak'

Gündem

Mersin'de girdi fiyatlarının sürekli artmasından dert yanan fırıncılar, ekmeğin gramajının 230'a, fiyatının ise 2 liraya çıkarılması talebiyle toplantı yaptı. Ekmek fiyatlarıyla ilgili gerekli girişim ve görüşmelerin yetkili mercilerce paylaşılması yönünde oy birliğiyle tavsiye kararı alındı.

Mersin'de girdi maliyetlerinin sürekli artmasından dert yanan fırıncılar, toplantı yaparak ekmek fiyatının artırılmasını istiyor. Bu nedenle ekmekte rayiç fiyat değerlendirme toplantısı, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer başkanlığında gerçekleştirildi.

MALİYETLER YÜZDE 50 ARTTI

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlık makamında gerçekleştirilen rayiç değerlendirme toplantısına, Mersin ve Tarsus Fırıncılar Odası temsilcileri ile ilçelerdeki fırıncı esnafının kayıtlı olduğu Esnaf Odası başkanları katıldı. Toplantıda, fırıncı esnafının hammadde ve işletme maliyetlerindeki artışın yüzde 50'yi geçtiği belirterek, ekmek fiyatında yeni düzenlemenin zorunluluk olduğuna vurgu yapıldı. Toplantıda, fırıncı esnafının sorun, beklenti ve talepleri değerlendirilirken, artan girdi maliyetleriyle birlikte fırıncı esnafının mağduriyetinin giderilmesi adına ekmek fiyatlarıyla ilgili gerekli girişim ve görüşmelerin yetkili mercilerce paylaşılması yönünde oy birliğiyle tavsiye kararı alındı.

Maliyetlerin çok yükseldiğini, 1 lira 50 kuruşluk fiyatın artık kurtarmadığını dile getiren Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Suat Yaşar, "Biz, 1 lira 50 kuruş ekmek fiyatını geçen yıl Kasım ayında aldık. O zaman un fiyatı 130 lira idi. Şu anda un fiyatı 180-200 lira arasında... Un fiyatı yüzde 50 arttı. Bunun yanında elektrik, doğalgaz, maya, susam ve diğer giderler yüksek şekilde artış gösterdi. Bu nedenle işin içinden çıkamaz hale geldik. Fırıncı esnafı, 1 lira 50 kuruşa bugün zarar ediyor. Çünkü buğday her gün zamlanıyor. Buğdayın zamlanması una yansıyor. Una yansıyınca, fırıncıya yansıyor. Fırıncı buna anında ekmeğe yansıtamıyor. Biz geçen hafta unu 160 liraya alırken bu hafta biz unu 180 liraya almaya başladık. Dolar arttığı an un fiyatları artıyor" dedi.

Yaşar, şöyle devam etti, "Ticaret İl Müdürlüğü olsun Ticaret ve Sanayi Odası olsun bunlardan onay aldıktan sonra fiyat artırıyoruz. Fırıncı bu fiyatı söyledi diye bunu hemen uygulayamıyor. Komisyondan geçiyor. Biz kendi aramızdaki komisyon olarak toplandık. Ekmek gramajını ve fiyatını kararlaştırdık. Bunu sunacağız. Geçirebilirsen fiyat alacağı, geçiremezsek işimiz zor. Böyle giderse çoğu fırıncı ekmek çıkaramayacak hale gelecek. Şu anda 200 gram 1 lira 50 kuruş, biz 230 gram 2 lira olarak talepte bulunduk. Vatandaşı düşünerek gramaj artışı da yaptık. 5 ekmek artı 1 ekmek olsun gibi..." (Mersin Haberci)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.